Egy ország, ahol a járvány ellenére is virágzik a lakáspiac – Magyarország elbújhat mögötte

Kép forrása: pixabay.com

Érdekes elemzést tett közzé az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) a török lakáspiaccal kapcsolatban, melynek legmeglepőbb eredménye, hogy a járvány alatt is virágoznak a lakástranzakciók Törökországban, ráadásul Magyarországgal összevetve a lakásépítésekben is jelentősen jobbak a számok.
Mit hozott a járvány Törökországban?

Sok gazdasághoz hasonlóan, a török gazdaság is áldozatul esett a járványnak. A kormánynak március közepétől óvintézkedések sorozatát kellett bevezetnie, iskolákat, egyetemeket és sok kereskedelmi intézményt is bezártak. A gyárakban és a legtöbb építkezésen le kellett állítani a munkát, vagy csökkenteni kellett a dolgozói létszámot. Sokan vesztették el munkájukat, és ezt a kormány nagy összegek elkülönítésével orvosolta. Számos intézmény küzdött pénzügyi nehézségekkel, melyet kölcsönökkel és fizetési moratóriummal igyekeztek kompenzálni. Számos áru és szolgáltatás iránti kereslet csökkent, beleértve az ingatlanokat is.

A magasépítést is sújtotta a válság: 2020. I. negyedév végén az építési engedélyek alapterületükben összesen 11,4 százalékkal, a használatbavételi engedélyek 41,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2019. I. negyedévében. A befejezett lakások száma 152 ezer volt, mely 39,5 százalékos csökkenést jelent 2019. I. negyedévéhez képest. A II. negyedévben viszont úgy tűnik, hogy a magasépítés helyreállt, amit a 2020 első félévében mért 40,8 százalékos növekedés is bizonyít 2019 első félévéhez képest.

Törökország lakosságszáma nagyjából 8-9-szerese Magyarországénak, így az egy negyedév alatt befejezett 152 ezer lakás olyan, mintha Magyarországon 16-17 ezer lakás készült volna el, ami éves szinten 64-68 ezer lakást jelentene. Ehhez képest a tavalyi, kimondottan erősnek számító évben, alig több mint 20 ezer lakást adtak csak át nálunk, Törökországban tehát arányosan nézve is közel háromszoros volumenben épülnek lakások a magyar fejlesztésekhez képest.

Ösztönzés a lakáspiacnak

A lakástranzakciók ösztönzése céljából a török kormány idén júniusban intézkedést vezetett be, mely szerint a lakáscélú jelzálogkölcsönök hitelfedezeti rátáját 90 százalékra emelték. A három állami tulajdonban lévő banknak a jelzálogkölcsönöket piaci kamatlábak alatt és hosszabb lejárattal kellett kínálnia (0,64 százalék/hónap új lakás esetén, 0,74 százalék/hónap használt lakások esetén, mindkettő 15 éves lejárattal) amikor az éves növekedés a fogyasztói árindexben 12,62 százalék volt 2020 júniusában.

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu