Bisküvili pasta (Keksztorta) – Szegedi Ági

Legutóbbi „petibör” (petit beurre) keksz beszerzésemkor sikerült nagyobb mennyiséghez hozzájutnom, ezért a itthoni 1230közeljövőben előkerül még a tarsolyomból egy-két kekszes recept. Ezek egyike következik.

Hozzávalók:

20 dkg „petibör” keksz

A pudinghoz:

4 pohár tej (2dl-es)
4 ek liszt
2 ek kakaópor
7 ek kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tk margarin

Szóráshoz:

Darált mogyoró, pisztácia, dió, vagy ami van itthon.itthoni 1233

A lisztet, kristálycukrot, kakaóport és a vaníliás cukrot előbb szárazon, majd hozzáadva 10-12 ek hideg tejet, csomómentes masszává keverjük össze. A többi tejet lábasban feltesszük a tűzhelyre melegedni, folytonos keverés közben belecsurgatjuk a kakaós keveréket. Forrástól számított 4-5 percig főzzük, kb. ekkorra éri el a kívánt sűrűséget – eközben a kevergetést ne hagyjuk abba, mert könnyen odaég. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a teáskanálnyi margarint.

A megszokottól eltérően nem várjuk meg, amíg kihűl, ellenkezőleg, még forrón elkezdjük vele tölteni a süteményt. Ennek két oka van: egyrészt, ha a forró pudingot kenjük a kekszekre, máris elkezdenek puhulni, másrészt, minél hidegebb a puding, annál jobban sűrűsödik, és egyre nehezebb lesz vele dolgozni.

A kekszek közepére kiskanálnyi pudingot teszünk, ehhez hozzáragasztjuk a soron következőt, addig folytatva a sort, míg a keksz el nem fogy. A megmaradt pudinggal bevonjuk a sütemény oldalát és tetejét, majd darált mogyoróval, pisztáciával, stb. tetszés szerint díszítjük. Ha már langyosra hűlt, betesszük hűtőszekrénybe, ahol további, legalább 2-3 órán át hűtjük. Ferdén szeleteljük.itthoni 1234

Afiyet olsun!

itthoni 1236

Szegedi Ági / Türkinfo