Bearanyozhatja a napot az Altın Gün zenéje

Legtöbben akkor ismerték meg őket, amikor kihirdették a 2020-as Grammy-jelölteket, és a Világzenei album kategóriában egy török folk-rock zenét játszó csapat, az Altın Gün (Arany nap) is a listán volt. Nem sokkal később Budapesten is telt házas koncertet adtak, így reméljük több magyar hallgató is rákapott a zenéjükre. Ha valaki még nem ismeri őket, de szeretne visszacsöppenni a hippikorszak fesztiváljainak hangulatába, akkor mihamarabb kezdje el hallgatni dalaikat!

Forrás: Altın Gün Facebook oldala

Az Altın Gün nevű zenekar Hollandiában alakult, tagjai között két török nemzetiségű zenész szerepel: Merve Daşdemir (vokalista), Erdinç Ecevit Yıldız (saz és vokál). Zenésztársaik: Ben Rider (gitár), Daniel Smienk (dob), Jasper Verhulst (basszusgitár), Gino Groeneveld (bongó).

Az együttes a legnépszerűbb török ún. pszichedelikus rock dalokat adja elő, melyeket hallucinációs dalokként lehetne leírni. Ezek a nóták jellemzően a 60-as és 70-es években születtek, a szóbeszéd szerint, LSD okozta hallucináció hatása alatt. A stílus eredeti képviselői között olyan neveket szoktak emlegetni, mint Ersen ve Dadaşlar, Erkin Koray, Barış Manço, Mustafa Özkent, Edip Akbayram és nem utolsósorban Selda Bağcan.

Első albumuk On címmel, 2018. március 30-án jelent meg 8 dallal, majd a Grammyre is jelölt albumuk Gece (Éjjel) címmel, amit 2019. április 26-án adtak ki 10 nótával. Idén – 2021 februárjában – jelentkeztek a harmadik teljes albummal. Az LP címe Yol (Út), és újra feledhetetlen dalokat dolgoztak fel, például: Bulunur Mu (Neşet Ertaş), Hey Nari (Çekiç Ali). A Yekte pedig olyan dal, melynek jó pár verzióját ismerjük más előadóktól (például a magyar Kerekes Band remek előadásában), mégis az Altın Gün is tud valami újat mutatni.

Az együttes bárhol is lép fel, zenéjével és előadásmódjával meghódítja a közönséget. Óriási a népszerűsége a nyugat-európai koncerteken. Felélesztett egy időszakot, mely most – nekik is köszönhetően – aranykorát éli.

Bemutatásuk után természeten zenéjük meghallgatására biztatom az olvasókat. Egyszerűen indítsák el az albumok dalait a YouTube csatornájukon vagy a Spotify oldalukon. Én nagyon gyakran megteszem, mert segítségükkel végül táncolva pucolom a krumplit vagy sütöm a palacsintát a konyhában.

Még jobb, amikor az autóban ülve énekelem hangosan, hogy Goca Dünya (Hatalmas világ). Miért említem pont ezt? Ez az egyik legnépszerűbb daluk, melynek eredetijét Erkin Koray énekelte a 70-es évek elején. Ráadásul – az Altın Gün számára is meglepetésként – a dal szerepelt az 50M2 című – 2021. január 27–én bemutatott –, török gyártású Netflix produkcióban, így nagyon sokan megismerhették azt.

Kettes számú kedvencem a bandától a Süpürgesi Yoncadan (A seprűje lóhere) című dal, melynek első előadója Muzaffer Sarısözen volt, akinek nem sok köze volt a rockhoz, hiszen az 1930-1960 közötti időszakban török népzenét gyűjtött és énekelt. Ám pont ebben van a török folk-rock értéke: megőrzi az utókornak a múlt dallamait és dalszövegeit.

Egy harmadik dalt is szeretnék kiemelni a csapat jobbnál jobb feldolgozásai közül, melynek címe Kolbastı. A török kultúra ismerőinek ez a szó nem idegen: egy – a Fekete-tenger vidékén elterjedt – néptánc neve is. A legenda szerint egészen az 1930-as időkből származik, amikor a mulatságokat csendőrök zavarták szét, ezért a közeledtük hírére a résztvevők halkabban énekelve, karjukkal összekapaszkodva folytatták a táncot.

A táncon túl népszerű a dallam is, mely először 1943-ban hangzott el országos rádióban. Akkor Picoğlu Osman trabzoni származású kemençe (török húros hangszer) mester adta elő. Később Nejat Buhara török népdalénekes, majd a 70-es években Erkan Ocaklı fekete-tenger vidéki, laz származású, bağlamán (húros hangszer) játszó művész, zeneszerző tette nagyon népszerűvé.

Ám ez csak néhány név a rengeteg verzió előadói közül. A dalszöveg változatainak száma, ha lehet, még több. Az Altın Gün dalszövege Barış Manço – a pszichedelikus rock egyik királya – szavaihoz igazodik.

Érdemes még egy videót megnézni, hogy koncerten is láthassuk a csapatot. Én pedig reménykedem, hogy egyszer majd láthatom élőben is az együttest. Még jobb lenne valahol egy fesztiválon, hogy visszacsöppenjünk pár órára a dalok eredeti időszakába.

Énekesük egy, az új albummal kapcsolatos riportban elmondta, hogy hamarosan újabb meglepetésekkel jelentkeznek majd. A pandémia miatt nem tudnak koncertezni, és így a felszabadult idejüket arra szeretnék fordítani, hogy újdonságokkal rukkoljanak elő.

Erdem Éva – Tükinfo