Az új cirkusz Isztambulban is teret hódit -Videoval

A Magyar Zsonglőr Egyesület fesztiválja zajlik napjainkban szeptember 17-26. között tíz napon át Isztambulban, a Boszporusz partján! A török-magyar cirkuszi ihletésű projekt párja júliusban a pécsi Cirkusz és Utcaszínház Fesztivál – CUF – egyik eseménye volt.

Ahogy ez a pécsi fesztiválon is történt, úgy a ’Yaratici Sokaklar Festivali’ (Kreativ utcafesztivál) programjai is a köztéren zajlanak, ingyenesek és nyitottak a közönség számára. Isztambul hömpölygő „váci utcáján”, az Istiklal-on tűnnek fel ötletes meglepetés performanszok – ’flashmob’-ok-, valamint a boszporusz-parti Besiktas városrész főtere alakult át a felnőttek játszóterévé.

Az Európát járó, holland kezdeményezésre készült „Repülő szőnyeg” több száz négyzetméteres szőnyege teszi otthonossá a kikapcsolódást: zsonglőr-, egyensúlyozó-, akrobatikus játékok, oktatás és gyakorlás, felvillanó produkciók, kártyatrükkök, breaktánc, flamenco szórakoztatják a közönséget. A török-magyar csapat sokoldalú előadóművészei, animátorai csalogatják a járókelőket, hogy vegyenek részt a folyamatosan változó játékokban, a közös gyakorlásban. Bárki csatlakozhat. „A csoda az utcán hever!”

A fesztivál sokoldalú nemzetközi összefogással jött létre. Főszervezője a Magyar Zsonglőr Egyesület, valamint török partnerszervezete az isztambuli Pera Szépművészeti Akadémia. Az együttműködés az Európai Bizottság támogatásával valósul meg a ’Civil Society Dialogue’ – Istanbul 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatának keretében.

Pécs és Isztambul kapcsolódása, és a társadalmi párbeszéd így közösségi és művészi formában mutatkozik meg, szavak nélkül, cirkuszi trükkök, közös akciók, játékok, flashmobok, és az együttlét által…

 

A cikk folytatása itt olvasható>>

Forrás: mymusic.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here