Az Isztambul repülőtérre induló taxik árlistája

A repülőtér megnyitást követő hetekben az Isztambuli Taxisok Kamarája (ITEO) közzétette a hivatalos árakat, melyek alkalmazása kötelező.

A világ egyik legnagyobb repülőterére induló taxikra vonatkozóan 39 városból/kerületből történő indulásra vonatkozóan adták meg a tarifákat. A legalacsonyabb, 52 TL (kb. 2500 Ft) áron Arnavutköy kerületből, legdrágábban, 272 TL (kb. 13 100 Ft) áron Şile városából utazhatunk az Isztambul repülőtérre a szövetség kötelékében lévő gépjárművekkel.

Néhány kiemelt városrész: Beyoğlu és Beşiktaş 145 TL, Kadıköy 168 TL, Şişli 147 TL, Esenyurt 155 TL, illetve Beylikdüzü 154 TL. Fontos tudni, hogy ezek az árak már tartalmazzák az út- és híddíjat is.

Amikor teljes kapacitással dolgozik a repülőtér, akkor 1000 taxi látja el a szolgáltatást. Ezek közül 800 sárga, 100 magas szolgáltatási színvonalat nyújtó türkizszínű gépjármű, és 100 nagyobb utasterű (vito) luxusgépjármű üzemel. A gépjárműveket összesen 3000 sofőr üzemelteti, akik minden lehetséges oktatást megkaptak a megfelelő szolgáltatásnyújtás érdekében.

A kamara vezetősége tájékoztatást adott még arról, hogy a taxaméter indításakor 4 TL alapáron indul mindenki, majd kilométerenként 2,5 TL díjat számolnak fel. Hangsúlyozták, hogy a díjak táblázatos közzétételére azért van szükség, hogy az utazóközönség tájékozottsága teljes legyen, ha van is kisebb-nagyobb éltérés az árban, legyen egy viszonyítási alap, megelőzve a panaszokat.

A pontos tarifáról egy-egy célállomás/indulási állomás esetében ezen az oldalon tájékozódhatnak az utazók. Minden esetben javasolt indulás előtt a taxi sofőrjével egyeztetni.

Aki pedig nem taxival, hanem tömegközlekedéssel szeretne eljutni a repülőtérre, vagy onnan a városba utazni, az ebben a cikkünkben tájékozódhat róla.

Erdem Éva – Türkinfo