Az idei év hősei: nők a köztársaság 100. évében

„Az elsőket mások is követni fogják, egyszerűen azért, mert megtörték az ellenállókat. Nevezhetjük őket úttörőknek, de akár hősöknek is.” Ez a mondat áll a Nők, akik elsők lehettek Törökországban című cikksorozatunk bevezetőjében, amelyben a régmúlt vagy a közelmúlt lányait, asszonyait mutattuk be.

Elsők mindig vannak és lesznek. Idén is többen tudhatják magukénak a legelső, aki… büszke címet. Ugyan még nincs vége az évnek, de máris hosszú a lista. Ismerkedjenek meg velük! Tudjanak azokról a nőkről, akikről 2023-ban egész Törökország beszélt!

Egyedül az óceánon

Başak Mireli már januárban megnyitotta a sort. Egyedül indult el a Zöld-foki-szigetekről, át az Atlanti-óceánon Isztambul nevű vitorlásán. 24 nap múlva érkezett meg a Kis-Antillák részeként nyilvántartott Martinique-szigetre.

Kép forrása: Türkiye Yelken Federasyonu Facebook

Igenis, kapitány úr!

Bocsánat. Kapitány asszony. Maradjunk annyiban: igenis, kapitány! 2023. augusztus 11-én hirdették ki a hivatalos lapokban, hogy kinevezték a török haditengerészet első női ellentengernagyát.

Gökçen Fırat 1977-ben született Isztambulban, és mondhatjuk, hogy egész életét az egyenruhások között töltötte. A tengerészeti középiskolát 1998-ban fejezte be, majd szolgálni kezdett a tengerészetnél, de tovább is képezte magát. Kapitányként először – szintén első nőként – a TCG Eğitim Bot-2 nevű oktatóhajón szolgált. Ezt követően külföldön: Norvégiában és Angliában, a NATO-központokban dolgozott.

A hivatalos közlönyben megjelent kinevezési határozat értelmében Gökçen Fırat ellentengernagyot a Haditengerészeti Parancsnokság védelmi tervezési és projektmenedzsmentjének vezetőjévé nevezték ki.

A pénz világa

A világ számos országában elképzelhetetlen, ami Törökországban nem az: a jegybank elnöke egy hölgy. Nagyon nehéz feladat vár rá a hiperinflációs környezetben, a világszerte érezhető gazdasági válság és a közelben dúló háború miatt. Hafize Gaye Erkan felveszi-e a kesztyűt a férfiak uralta világban?

Kép forrása: Hafize Gaye Erkan Facebook

100 év, 100 méter

Şahika Ercümen egy csodaszép lány, aki – ahogy sokan mások manapság – csupán influenszerként is hírnevet szerezhetne magának, követőinek száma ugyanis majd félmillió. Neki azonban ez nem elég, mondhatjuk: méterről méterre küzdött meg sikeréért.

Olyan sportágban képviselteti magát, ahol minden szerepléssel az életét is kockáztatja. Szabadtüdős búvárként merül egyre mélyebbre a tengerekben. A sportág egyik leghíresebb versenye, melynek során a Bahamákon a 202 méter mélységű, Dean’s Blue Hole nevű árokba merülnek a versenyzők. Számára különösen fontos volt ez a kihívás: idén – a török köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóján – kívánta megdönteni a 100 méteres rekordot első török nőként. Sikerült! Végignéztem a merülését, és állíthatom, vele együtt tartottam vissza a lélegzetemet.

Kép forrása: Sahika Ercumen
 Facebook

Meg kell jegyezzük, hogy egy magyar lány is rekorder ebben a sportágban. A szabadtüdős merülésben Korok Fatima többször döntött meg csúcsot. A magyar sportoló 1 perc 52 másodperc alatt úszott le 102 méterre, és közel 2 perc alatt ért vissza a felszínre, így összesen 3 perc 47 másodpercet töltött a víz alatt egyetlen levegővétellel.

 Fél napon át a tengerben úszva

Aysu Türkoğlu, egy bodrumi születésű fiatal lány, aki 7 éves kora óta úszik sportszerűen. Első nyílt vízi versenyén, egy 6 km-es pályán, rögtön első helyezést ért el. A La Manche csatornát2022-ben 16 óra 28 perc alatt úszta át.

Kép forrása: Aysu Türkoğlu Facebook

Idén augusztusban új célt tűzött ki. Az Északi-csatorna egy tengerszoros, amely az Ír-sziget északkeleti részét Délnyugat-Skóciától választja el. Türkoğlu török idő szerint 7:44 perckor indult el Észak-Írországból és a 13 fokos vízben úszva, 19:32 perckor sétált ki Skócia partjaira. Útján delfinek kísérték – mesélik a jelenlévők. Ő is a köztársaság 100. évfordulójára emlékezett, mikor felemelte a török zászlót a sziklákon állva.

A filmsztár

Ennyi sport mellett álljunk meg néhány órára és menjünk moziba! A művészet sem maradt első helyezés nélkül: Merve Dizdar kapta a legjobb női alakítás díjat a cannes-i filmfesztiválon. A Kuru Otlar Üstüne (A Száraz füvekről) Nuri Bilge Ceylan 3 és negyedórás filmje. Nem csak az elismerés, hanem az átvételt követő beszéd is hatalmas port kavart az országban.

„Ezt a díjat ajánlom minden nővéremnek, aki nem hajt fejet azok előtt, akik erre érdemesnek tartják magukat, hanem mindent kockára tesznek ügyükért, és soha nem adják fel a reményt, bármi történjék is, továbbá ajándékba adom minden küzdő léleknek, aki arra vár, hogy megélhesse a szép napokat, melyeket Törökország megérdemel.”

A Háló Szultánái

A női röplabdaválogatott szép és rosszabb napokat is megélt, de az biztos, hogy megérdemelték, amit az idei év hozott nekik.

A Nemzetközi Röplabda Szövetség női nemzetközi ligáját 2023. május 30. és július 16. között rendezték meg. A bajnokságon 16 csapat szerepelt. Az Egyesült Államokban rendezett döntőben Törökország és Kína vívott egymással csatát.

A Háló Szultánái néven becézett csapat évek óta szerepel az élvonalban, korábban az Európa-bajnokságon az ezüstérmet szerezték meg. Idén az egész ország velük ünnepelte első világbajnoki kupájukat. Évek óta küzdenek együtt, és nemcsak a pályán, hanem az előítéletek ellen is.

Óriásit robbant a hír, mikor Tarkannal együtt készítettek videóklipet. A Trendyol az egyik legnagyobb szponzor a török sportvilágban, a filmmel is a török sportolók sikereire hívják fel a figyelmet.

A 2023-as női röplabda Európa-bajnokság döntőjében cikkünk megjelenése előtt egy nappal (2023. szeptember 3-án este 20:00 órakor) játszottak. Törökország és Szerbia jutott az Eb-döntőbe. A lányok mostanra 14 meccsen át voltak veretlenek. Nem túlzás azt állítani, hogy milliónyi török szíve dobogott velük együtt, hogy eldőljön ez a veretlenségi sorozat tovább folytatódik-e.

És igen! Ez is meg van! Európa bajnok Törökország. Ezt a kupát, török csapat, még soha nem emelhette a magasba. Az aranyérem a világbajnoki kupával együtt csillog fényesen.

Legyen a fenti film felhívó mondata a mi zárószavunk is! Bak bak bak bak doyamadık! Nézd, nézd, nézd, nézd nem elég még! Hajrá lányok és asszonyok!

 Erdem Éva – Türkinfo