Az erzurumi Atatürk-házat több mint 300 000 turista látogatja évente

A kelet anatóliai Erzurumban található Atatürk Múzeumot több ezer turista látogatja évente. Ez az a hely, ahol a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk 52 napot töltött el, melynek során 1919. július 9-én az erzurumi kongresszus keretében lefektették a „nemzeti szerződés” alapjait, mely a mudroszi fegyverszünet idején fennálló oszmán határok sérthetetlenségét deklarálta. 

„A nemzeti szerződést, mely a demokráciához vezető út legfontosabb lépése volt, az erzurumi és a sivasi kongresszuson készítették elő. A „köztársaság” szó ebben az épületben hangzott el először” – mondja Cemal Almaz törénelemtanár, Erzurum tartomány kulturális és idegenforgalmi igazgatója.

Az épületet a város elöljárósága építette a XIX. század végén és sokáig a német főkonzulátus diplomatái használták.

A múzeum 34 éve fogadja az érdeklődőket. Tavaly 300 000 ember látogatta meg az Atatürk-házat – beleértve a külföldieket is, idén pedig már az év első 5 hónapjában 100 000 ember volt kíváncsi a múzeumra.

A múzeumban Atatürk személyes tárgyai, valamint a függetlenségi háború idejéből származó tárgyak, levelek, újságok tekinthetőek meg.

„Az Atatürk Múzeum az egyik legeredetibb és legrégebbi az Atatürk-házak között” – mondta Almaz, majd hozzáteszi: „Az épületnek különös hangulata van. Atatürk ebben a házban készítette elő az erzurumi kongresszust, és itt folytatott egyeztetéseket ezzel kapcsolatban. Ezt követően fektette le a Török Köztársaság alapjait.”

Az igazgató azt is hozzátette, hogy az épület akkoriban magántulajdonban volt, de Atatürk rendelkezésére bocsátották, amikor a városba érkezett.

Az épületet 1924-ben állami tulajdonba vették, és 1984-ben kezdett múzeumként működni.

„Itt van a szoba, ahol Atatürk dolgozott, a terem, ahol a küldöttekkel találkozott és a hálószoba. Bár az épület több felújításon is átesett, elsődleges célunk az eredeti állapotok megőrzése” – vezet körbe Almaz.

Forrás: Hürriyet Daily

Lukács Eszter – Türkinfo