Az egész világon párját ritkító lépés: női szabadnap Izmirben

Nem magyarázzuk túl a jelentőségét, sőt nem is nagyon teszünk mást ebben a cikkben, mint hogy lefordítjuk az Izmir ügyvédi kamarája által nyilvánosságra hozott nyilatkozatot, hiszen csak egy egyszerű döntés. De milyen fontos döntés!„Az Izmiri Ügyvédi Kamara 111 éve küzd a jogokért és szabadságért, mindenkor előtérbe helyezve az emberek és a törvények védelmét. Minden erőnkkel fellépünk a természet rombolása, az állatok bántalmazása, kínzása vagy a velük való rossz bánásmód, a gyerekek kihasználása, valamint a nők elleni erőszak ellen.

Alapításunk óta ugyanilyen tudatossággal küzdünk azért, hogy Izmir a szabadság fővárosa legyen. Izmir ügyvédi kamarájaként pontosan tudjuk, hogy egy város szabaddá tételéhez vezető egyik út a nők szabadságának és társadalmi egyenlőségének megteremtése.

A társadalmi nemi egyenlőség csak úgy valósulhat meg, ha nem hagyjuk figyelmen kívül a nőkre születésüktől fogva jellemző különleges tulajdonságokat, amelyek a nőiségből adódnak.

A városunkban és országunkban élő nőknek adott szavunkhoz csak úgy maradhatunk hűek, ha figyelembe vesszük a nálunk dolgozó női munkatársaink jogait.

Emiatt kamaránk úgy döntött, hogy a kötelékünkben bármely helyszínünkön munkát végző minden női munkatársunk részére havonta 1 nap menstruációs szabadságot adunk. A nők munkakörülményeinek javítása érdekében azt javasoljuk minden egyéb intézménynek, hogy hozzon hasonló döntést.”

forrás: artigercek.com

Jelenleg az egész világon is ritkaság számba megy a hasonló szabadnap biztosítása. Indonéziában 2 nap, Zambiában 1 nap jár a nőknek havonta. Dél-Koreában igény esetén a nő kérheti a fizetett szabadságot, Tajvanon pedig havi 3 nap távollét még nem számít betegszabadságnak. Néhány egyéb országban pedig (pl. Japán) kérhető ilyen szabadság, de ezekre a napokra nem fizetnek munkabért. A szakemberek egyértelműen szükségesnek tartják a kérdés kezelését, hiszen a nők ebből a szempontból igen különbözőek, ki könnyebben, ki nehezebben vészeli át ezt a havonta elérkező időszakot.

A hír természetesen különböző véleményeket váltott ki, de egyértelműen nagyobb súlyban vannak a pozitív reakciók. Az érdeklődők a témával kapcsolatosan további bejegyzéseket #reglizni hashtaggel találhatnak a közösségi médiában.

Erdem Éva – Türkinfo