Az Eb-n új olasz aranykorszak születik? Harmadik éve veretlenek!

Kép forrása: editorial.uefa.com

TÖRÖKORSZÁG

Fellángolás?
Sokaknak a török válogatott még mindig egyet jelent a 2002-es török vb-csapattal, Senol Günes a Galatasarayra és a topligás légiósokra épülő csapatával, amely bronzérmet szerzett a tornán. A Rüstü Recber, Alpay Özalan, Okan Buruk, Tugay Kerimoglu, Hakan Sükür, Yildiray Bastürk, Hasan Sas, Muzzy Izzet, Nihat Kahveci, Ilhan Mansiz, Emre Belözoglu és Ümit Davala nevével fémjelzett gárda sikereire majdnem rátromfolt a 2008-as Eb-n a Nihat, Semih Sentürk, Arda Turan, Hamit Altintop kvartett által húzott együttes, de ők is „csak” bronzéremig jutottak.

Miközben a török klubfutball messze került a Galatasaray nemzetközi kupasikereitől, a válogatott 2002 óta egy vb-re sem jutott ki, és 2008 óta csak egyszer járt kontinenstornán, legutóbb, amikor a nagy Fatih Terimmel sem élték túl a csoportkört – a legutóbbi vb-selejtezőkön pedig csoportnegyedikek lettek.

Régi seprű, jól seper

Az NL-kudarcokat követően visszahívták Günest, aki a romokból rakta össze a nemzeti csapatot: Emre, Burak Yilmaz, Caner Erkin és Mert Günok mellé beépítette a fiatalokat, akik közül egyre többen szerepelnek a topligákban. Jól sikerült az „ötvözés”, ha a damaszkuszi mesterek szintjét még nem is érték el, de megverték az Eb-re menet a vb-címvédő franciákat, megelőzték az albánokat és az izlandiakat is. Igaz, korlátjaikat jól mutatja az újabb NL-kudarc, a magyarok által megnyert csoport utolsó helyén végeztek, ám jókor jött a pofon, mert további fiatalítással legyőzték a vb-selejtezők során a hollandokat odahaza, a norvégokat pedig idegenben.

Felemás…

Hogy azután 3–3-at játsszanak odahaza a harmatos lettekkel, 3–1-es vezetés után… Pedig van egy remek kapusuk a frissiben kezdővé avanzsáló Ugurcan Cakir (Trabzonspor) személyében, az egész keret három legértékesebb fiatal játékosa pedig három középső védő: Ozan Kabak a Liverpoolból, Merih Demiral a Juventusból és Caglar Söyüncü a Leicester Cityből. Sőt az ötödik legtöbbre taksált játékos a jobbhátvéd, Zeki Celik, aki a Lille-ben játszik, miként a Burak Yilmaz, Yusuf Yazici csatárpáros. A legismertebb török játékos mégis a milanos karmester, Hakan Calhanoglu, aki egyre jobb formában futballozik. A szélső Cengiz Ünder a Leicester Cityben, a fiatal középső középpályás Orkun Kökcü a Feyenoordban légióskodik, de a jelen még a feneres Irfan Kahveci, Ozan Tufan kettősé, no és a West Bromwich szűrőjéé, Okay Yokuslué.

…korlátokkal

Ugyanakkor bizonyos posztokon igencsak szűkös a választék, és Cakir sem túl rutinos, balszélsőként a fél keretet kipróbálták már, a balhátvéd Caner Erkin kimondottan a csapat gyenge pontja (a kapitány éppen ezért nem viszi magával az Eb-re), az egykori csodacsatár, Enes Ünal nemhogy a Manchester Cityben, a Getafében sem lett húzóember, a jó formában lévő ék, Burak Yilmaz pedig nemsokára betölti a 36-ot (de szenzációs évet zárt klubjával, a Lille-lel, amellyel francia bajnok lett, 28 ligameccsen 16 góllal segítve az együttest).

A nagy hiányzó, a kulcsember és a titkos fegyver

Csatárból sohasem elég, főleg a híresen kiegyensúlyozatlan török ékekre igaz ez, így nagyon rosszul jött a gólerős Cenk Tosun kiesése, pedig ő a télen az Evertonból direkt az Eb miatt igazolt haza kölcsönbe, és három mérkőzésen négy kanadai ponttal kezdett. Kisebb térdsérülése után koronavírusos lett, majd elszakadt a térdszalagja… Ritkán egészséges egyszerre a három középső védő, áprilisban Demiral szenvedett izomsérülést. Nagy kár, hogy a selejtezők során párszor még bevetett Emre visszavonult, a legfontosabb láncszem most a másik karmester, Calhanoglu (aki saját bevallása szerint a törökök Mesut Özilje akar lenni), nélküle a törökök félkarú janicsárok, a középpályás mindenes a válogatottban minden második mérkőzésén szerez egy kanadai pontot. A titkos fegyver a Lille-ben hétről hétre bizonyító támadómindenes, Yazici lehet.

Taktika és erősségek

Erősen kísérleti kerettel és szokatlan, 4–1–4–1-es felállással is három hármat játszottak Németországban, a bécsi születésű védővel, a nagy jövő előtt álló Mert Müldürrel (Sassuolo) és három török-némettel, Kenan Karamannal, Nazim Sangarével és Ahmed Kutucuval a fedélzeten; merőben más kerettel, de ebben a hadrendben verték meg a hollandokat. Norvégiában a közelmúlt szabványfelállásában, 4–2–3–1-ben diadalmaskodtak, a lettek ellen 4–4–2-ben okoztak csalódást, de ez inkább a szélsőkeresés, mint a taktikai sokszínűség jele. Játszott a bal szélen Calhanoglu is, akkor meg hiányzott középről… Az egykori kapus Günes nagy erőssége, hogy nem az egyéni villogásra, hanem a szervezett csapatmunkára épít, ez továbbjutást hozhat. Ne feledjük, a lettektől beszedett három gólt azért is emeltük ki külön, mert az Eb-selejtezőkön tíz mérkőzésen összesen kaptak ennyit!

A KAPITÁNYI HÍDON

Az 1952-ben született Günes, mint említettük, kapus volt annak idején, és nem is akármilyen, tagja a sokszoros bajnok, legendás Trabzonspornak, és közel 40-szeres válogatott. 1987-ben visszavonult, egy évre rá már a Trabzonnál segédedző, majd hamarosan főnök, nem is rossz eredményekkel. Ezért kapta meg a válogatottat, a 2002-es csoda után sem került azonban Nyugatra, pontosabban sokat utazott nyugat felé, és eljutott Szöulba. A Trabzon, a Bursaspor és a Besiktas kiszolgálása után 2019-ben lett újra szövetségi kapitány, a kötelező gyakorlatot már sikerrel abszolválta. Anno azért kellett távoznia a nemzeti csapattól, mert nem jutottak ki a 2004-es Eb-re, most kárpótolhatja magát. 2002-ben az IFFHS szerint a világ harmadik legjobb edzője, ha éppen meg nem veszi egy szponzor a jogot, akkor kedvenc csapatának otthonát Senol Günes Stadionnak hívják!

TÖRÖKORSZÁG
Eb-szereplések: 5 (1996, 2000, 2008, 2016, 2021)
A legjobb eredmény: bronzérem, 2008
Selejtezős mérleg: 10 mérkőzés, 7 győzelem, 1 vereség, 18–3-as gólkülönbség
A legtöbb gól a selejtezőkön: Cenk Tosun (5)
Egymás elleni mérleg a csoporttársakkal:
Svájc: 15 mérkőzés, 8 győzelem, 4 vereség, 21–20
Olaszország: 10 m., 0 gy., 7 v., 5–18
Wales: 6 m., 2 gy., 3 v., 7–10
A keret legértékesebb játékosa: Caglar Söyüncü, 40 millió euró
A FIFA-világranglistán a 29.

A BŐ, 30 FŐS KERET
Kapusok: Mert Günok (Basaksehir), Ugurcan Cakir (Trabzonspor), Gökhan Akkan (Rizespor), Altay Bayindir (Fenerbahce)
Védők: Kaan Ayhan (Sassuolo), Caglar Söyüncü (Leicester City), Zeki Celik (Lille), Merih Demiral (Juventus), Umut Meras (Le Havre), Ozan Kabak (Liverpool), Mert Müldür (Sassuolo), Ridvan Yilmaz (Besiktas)
Középpályások: Ozan Tufan (Fenerbahce), Hakan Calhanoglu (Milan), Okay Yokuslu (West Bromwich), Jusuf Yazici (Lille), Cengiz Ünder (Leicester City), Mahmut Tekdemir (Basaksehir), Irfan Kahveci (Fenerbahce), Dorukhan Toköz (Besiktas), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Efecan Karaca (Alanyaspor), Taylan Antalyali (Galatasaray), Orkun Kökcü (Feyenoord), Halil Akbunar (Göztepe), Kerem Aktürkoglu (Galatasaray)
Támadók: Burak Yilmaz (Lille), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf), Enes Ünal (Getafe), Halil Dervisoglu (Galatasaray)

További csapatok a csoportból

Forrás: www.nemzetisport.hu