Az alvilág kapuja létezik, és halálos felhővel gyilkolja áldozatait

Létezik egy barlang, amit az ókori rómaiak az alvilág kapujának hittek. Ez a hely olyan veszélyes volt (és még ma is az), hogy minden állatot megölt, ami a közelébe ment, ugyanakkor rejtélyes módon megkímélte azokat a papokat, akik jószágaikat a vesztükbe vezették. Kutatók egy csoportja most megfejtette, hogyan lehetséges ez: a titok nyitja egy furcsa „tóban” keresendő.

A római civilizáció bukása után a barlang léte feledésbe merült, és csak hét évvel ezelőtt fedezte fel újra a Salentói Egyetem kutatócsoportja. A barlang a mai Törökország területén fekvő egykori város, Hierapolisz környékén található meg, és a helyiek arra használták, hogy a „Pluto Kapujának” nevezett bejárathoz vezetett állatokat feláldozhassák az alvilág istenének. Az áldozatokat férfiasságuktól megfosztott papok mutatták be.

A szertartás a következőképpen nézett ki: a papok a bikákat a barlang mellé épült szentély arénájába vezették, amelyet népes nézősereg vett körül. A kapu környékéről füst áradt ki, ami nemes egyszerűséggel megfojtotta az állatokat.

Az egész helyiséget olyan sűrű és zavaros gőz borította, hogy alig lehetett látni a talajt tőle. Bármely állat, ami belépett a füstbe, menten szörnyethalt. Én verebeket reptettem a ködbe, és a madarak egyetlen levegővétel után élettelenül hullottak a földre”
– írta Strabón görög történetíró.

Folytatás

Forrás: www.origo.hu