Antalya Régészeti Múzeum

DSC06627A központból Konyaalti felé haladva, a Falez hotel mellett található, valamint itt ér véget a nosztalgia villamos pályája is. Onnan lehet az épületre ráismerni, hogy egy nagy líkiai szarkofág áll a bejárat előtt. 15 TL a belépőjegy.

Törökországban a 2. Legnagyobb régészeti múzeum az Isztambuli után. 7000 m²-en, 13 teremben és a kerthelyiségben tekinthetjük meg egészen az őskortól napjainkig a több ezer érdekes leletet.

A bejáratnál található egy gyerek részleg, ami egyedülállóan csak Antalyaban van. Gyerekek alkotta nevezetességek láthatóak, ahogyan ők látják a saját szemszögükből a történelmet, pl: Pergét, Sidét, Myrát, Antalya-t, stb… Még emberalakok is láthatók munka közben állataikkal. Majd ezután kezdődik el az igazi múzeumi rész az ős- és kőkorszaki leletekkel. Itt megtekinthető, hogy milyen eszközöket használtak az akkor élt emberek, mivel vadásztak, nyílhegyeik és csontszerszámaik milyenek voltak, sőt még állati csontok is kiállításra kerültek. A leletek többsége a régióból került a múzeumba, mint például a Beldibiben található Karain barlangból.

Tovább