Antalya, a megtalált paradicsom

A mai Törökország területén, a Földközi-tenger partján létezett egy viszonylag rövid életű, de annál virágzóbb birodalom, Pergamon. Kr. e. 2. században II. Attalosz pergamoni király elrendelte, hogy találják meg a világ legszebb táját a számára: a földi paradicsomot. Miután emberei rábukkantak a helyre, a király várost építtetett, és az Attaleia nevet adta neki.
Röviden így szól a manapság Antalya néven ismert város története, mely Törökország egyik kedvenc üdülőhelye. A legújabb kutatások szerint már korábban is volt itt egy kisebb település, tehát nem a király megbízottai találtak rá először a tökéletes helyre, csak újjáépítettek egy elfeledett várost.

Izgalmas évszázadok

Ebben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy az itteni védett öböl remek kikötőhelyet biztosított a birodalom számára igencsak fontos flottának. Mindemellett Pergamon uralkodói folyamatosan fejlesztették a települést, a többi közt például az alexandriai könyvtár mintájára megalapították a pergamoni könyvtárat. Ennek később érdekes szerepe lett a kultúrtörténetben. Az egyiptomi Ptolemaioszok ugyanis a rivalizálás miatt megtiltották Pergamon számára a papirusz kivitelét. Ez azonban nem vette el a kedvét a kultúrára szomjazó pergamoniaknak, akik kifejlesztették a pergament, azaz az állati bőrből fehérített, vékonyított, kétoldalas írásra alkalmas lapokat. A pergamenlapokat, a korábbi tekercsekkel ellentétben, könyv formában lehetett használni. Ilyenek voltak később például a kódexek.

Folytatás >>>

Forrás: vjm.hu