Albumajánló: török – magyar – amerikai jazz

Ez az egyik legnagyszerűbb dolog az ún. globalizációban, hogy a világ bármely tájáról jössz is, mégis együtt tudsz alkotni a világ más pontjáról érkezőkkel. A művészetekben nincs határ.

Burak Bedikyan például Törökországban született és nőtt fel, lett zenész és zeneszerző. Ez azonban hosszú út volt. Bár édesapja hatalmas hanglemezgyűjteménnyel rendelkezett, és zenét hallgatva nőtt fel, gimnazista koráig a jazzt csak csörömpölésnek tartotta. Első egyetemén is ökonometriát tanult, nem zenésznek készült. Egy rokona – aki Franciaországban él – még a 70-es években adott ki egy rocklemezt barátaival, azt hallgatva fordult a zene irányába, mintegy példaképének tartva a távol élő rokont. Majd elolvasta Cüneyt Sermet könyvét, melynek címe Cazın İçinden (A jazzen belülről). Ezzel megváltozott az élete. 2002-től ösztöndíjjal tanult az isztambuli Bilgi Egyetemen zenész szakon. Első albuma Circle of Life (Az élet körforgása) címen 2013-ban jelent meg. A második 2015-ben Leap of Faith (A hit ugrása) címen. Barátságos, beszédes ember, és szerencsére a szomszédja Murat Beşer újságíró, aki időnként hírt ad róla és az általa készített albumokról. Az itt leírt információkat is tőle tudjuk, mert a hivatalosan megjelent életrajzai elég szűkszavúak. 2017. óta New Yorkban él családjával együtt, ám az újságíró szomszéddal időnként összefutnak.

Can Kozlu 1954-ben született Isztambulban. Dobos, nem is akármilyen. 6 éves korától zongorázott, gimnazista éveiben már a suli zenekarában dobolt. Párizsban a Sorbonne Egyetemen tanult közgazdaságtant, majd a Cleveland Institute of Music-ban (CIM) két évig jazzt, illetve a Berklee Zeneakadémiáján tanult tovább 1986-ig. Azóta pedig a világ minden részén koncertezett már. Ő maga alapította a zenész szakot a Bilgi Egyetemen, és nevelt ki számtalan török zenészt. Burak Bedikyan édesapjának gyerekkori barátja, illetve fiatal kollégájának tanára is volt az egyetemen, innen a kapcsolat közöttük, mely közös alkotást is jelent.

Bolla Gábor 1988-ban született Budapesten. 10 éves korában kezdett klarinétozni, 2000-ben az Országos Klarinétversenyen első helyezést ért el. Erre az időszakra tehető, hogy érdeklődése a jazz felé fordult, s egy év múlva már mind tenor-, mind szopránszaxofonon játszott.

2003-ban a Montreux-i Jazzfesztivál Szaxofonversenyén, 2004-ben pedig a Londoni Jazzfesztivál versenyén a középdöntőig jutott. Többször fellépett Londonban, valamint Bilbao, Bukarest, Delhi, Bombay és Szentpétervár fesztiváljain. 2004 végén Bécsben neki ítélték a Hans Koller-díjat, a Vienna Art Orchestra pedig meghívta készülő lemezére mint közreműködő szólistát.

A Bolla Gábor Quartet (melyben jelenleg Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik, Oláh Zoltán bőgőzik és Mohay András dobol) a szaxofonos 15. születésnapján alakult. „Így játszunk mi” című debütáló lemezükön Billie Holiday, Thelonious Monk, John Coltrane és Miles Davis számai, valamint Bolla és Cseke Gábor szerzeményei szerepelnek – utóbbiak minősége nem marad el a nagy mesterek darabjaiétól. Fiatal koruk ellenére a zenekar tagjai mind a magyar jazzélet meghatározó előadói.

forrás: jazzma.hu

Matthew Hall bőgős Virginiában született. Kisiskolás korában kezdett szaxofonon játszani, és hamarosan megnyert egy regionális versenyt. A virginiai Commonwealth Egyetemen tanult jazzt és klasszikus zenét, tanulmányait Magna Cum Laude minősítéssel fejezte be. Számtalan híres zenésszel lépett már színpadra. Jelenleg Isztambulban él és ad rendszeresen koncerteket.

Jöjjön az album, melyen együtt dolgoztak ….

Címe Istanbul Junction – Isztambul csomópont, mely utalhat a fent említett találkozásra is. Tagadhatatlan: Isztambul valóban egy találkozási pont, mind földrajzilag, mind kulturális szempontból.  (kiadó: SteepleChase LookOut).

Különböző gyökerekkel rendelkező, eltérő földrajzi helyekről érkező zenészek jönnek össze, ezzel helyi és folklór ízeket adnak a zenéhez oly módon, hogy az ne zavarja a közönséget. Ez az alkímia Burak merész, kockázatvállaló zenéjéhez a klasszikus európai zene és a jazz hangulatát teszi hozzá.

Nincs más hátra, hallgassák meg az albumot Spotifyon vagy YouTube-n!

Forrás: cumhuriyet.com.tr oldalon megjelent Murat Beşer cikke a Vitrindeki albümler cikksorozatból

Bolla Gáborra vonatkozó információk forrása: info.bmc.hu

Erdem Éva – Türkinfo