Aksaray a filmesek kedvelt forgatási helyszíne

Fotó: Kollár Kata

A Törökország közép-anatóliai tartományában található Aksaray az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a török és külföldi rendezők körében, mely főként Kappadókia természeti és történelmi szépségeinek köszönhető.

Kappadókia különleges természeti értékeinek köszönhetően kedvelt forgatási helyszín a filmesek körében.  Itt található például a világ egyik legnagyobb völgye, az Ihlara-völgy.

2015 első felében több, mint 30 forgatási kérelmet nyújtottak be Aksaray kulturális és turisztikai igazgatójához, Mustafa Doĝanhoz, aki az engedélyeket minden esetben meg is adta. A kérvények között mozifilmek, TV sorozatok, dokumentumfilmek és promóciós alkotások elkészítése is szerepelt.

A 2014-ben megrendezett Ihlara Film Fesztivál pedig tovább növelte a térség népszerűségét. 2014 óta 6 mozifilmet forgattak ezen a csodaszép helyszínen, a hollywoodi alkotás „A hegyek és kövek” forgatása is itt zajlott.

Kürşat Kızbaz „Somuncu Baba” (Somuncu apó) című filmjét teljes egészében Aksarayban forgatta. Elmondása szerint az oszmán és szeldzsuk időket idéző terület olyan szabadtéri díszlet, mely kitűnő helyszín filmje számára. A Somuncu Baba a 13. században játszódik olyan környezetben, mint amit Sultanhanı, Aĝzıkarahan, a Zinciriye medresze vagy éppen a Vörös templom nyújt.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo