Ahol a macskák átvették a hatalmat – Törökország macskavárosai

Törökország utcáin sétálva nem csak az tűnhet fel, hogy rengeteg macska van, de az is, hogy igazán barátságosak. Ha macskabolond vagy, tetszeni fognak azok a városok, melyekben a cicák már-már átvették a hatalmat.

Mi sem bizonyítja jobban a macskaimádók számát, mint hogy megszámlálhatatlan videó található kedvenceikről az interneten. Ezek a szeretetreméltó és rejtélyes állatok azon ritka fajok közé tartoznak, amelyeket sikerült ugyan háziasítanunk, mégsem tudtuk teljesen befolyásunk alá vonni őket, viselkedésük ugyanis kiszámíthatatlan. Önálló egyéniségek. Aki macskát tart, jól tudja: a gazda csak szolga, akinek feladata, hogy etesse kedvencét és a kedvében járjon. Néhány török városban meghökkentően sok macska van, lehetetlen előlük menekülni. Már-már úgy tűnik, ők irányítják a várost. Minden utcasarkon, a házak előtt étel és víz van kitéve, a törökök ugyanis szeretik őket. Az iszlám hit szerint a macska bőséget hoz a házhoz. Dorombolását dhikr-nek, Isten említésének hallják. Mohamed prófétának is volt egy Muezza (a macskák anyja) nevű macskája, aki elaludt a ruháján. Mikor fel akart kelni, hogy imádkozzon, inkább a ruháját vágta le, minthogy a macskáját felébressze.

Forrás: Biea / Pixabay

Kutatások szerint a macskának számos jótékony hatása van az emberre: jókedvünk lesz tőle, boldoggá tesz a közelsége. Dorombolása elűzi a stresszt, és állítólag még a szívroham esélyét is csökkenti. Ha nincs is saját cicánk, Törökországban százával találunk lehetőséget, hogy kimacskázzuk magunkat.

Isztambul, a macskaparadicsom

Forrás: wikimedia / Ender BOZ

Isztambul híres arról, mennyire szeretik itt a macskákat. Annyi példány él itt, hogy a macskarajongók csak Macskambul néven emlegetik a várost.

Az Isztambulba érkezőt azonnal macskák fogadják. Mindenhol, minden sarkon ott vannak. Üldögélnek a kávézó asztalán, megbújnak a kocsik alatt, sírkövek között lopakodnak, padon sütkéreznek, szóval ne érjen meglepetés, ha egyszer csak az öledbe ülnek, míg a Boszporuszt nézed. Nincs még egy hely, ahol ennyi macska lenne, mint Isztambulban. Akár a Galata-tornyot járod körbe, akár az Hagia Szophiát nézed, mindenhol ott vannak. A város valamennyi turisztikai pontja egy mancsnyújtásnyira hever… Mivel annyira elszaporodtak, és a törökök rendszeresen etetik őket, nagyon barátságosak (hacsak nincsenek újszülött kicsinyeik). Szóval megtalálnak mindenhol, akár bevásárolsz, akár a térképpel bíbelődsz.

Egy jó tanács: ne próbáld meg felvenni őket. Lehet, hogy nem örülnek neki, és ezt a saját módszereikkel adják tudtodra: „Majd jövök és ideülök, ha akarok.” Felmerülhet a kérdés, hogy a helyi kutyák hogy jönnek ki a macskákkal. Minthogy annyi cica van a városban, a kutyák már megszokták őket. Gyakran látni macskával játszó vagy vele együtt bóbiskoló kutyát. Ha tehát valódi macskabolond vagy, imádni fogod ezeket a lusta, játékos és szeretnivaló cicákat. Akár fotónaplót is vezethetsz róluk, amint a város utcáit róják.
Macskabarát kávézók Isztambulban

Szinte valamennyi kávézó macskabarát, a tulajdonos vagy a vendégek etetik őket. A kávézók, teaházak, melyek rendszerint a járda mellett helyezkednek el, a macskák kedvelt pihenőhelyei. Az európai oldalon, közvetlenül a Boszporusz mellett található Bebek kávézó kimondottan macskás kávézóként ismert nyugodt légkörével, mesés kilátásával és számos macskájával. Jó, ha tudod, hogy az itteni cicák hozzászoktak ahhoz, hogy a vendégek megosztják velük az ételüket, szóval valószínűleg ragaszkodnak hozzá, hogy ezt te is megtedd. A másik macskás kávézó az európai oldalon, Cihangirban található Kahve6. Cihangir egyébként Isztambul legmagasabb macskapopulációval bíró negyede, így a cicák a kávézók gyakori vendégei. A Kahve6 híres állatbarát légköréről.

Van, a ritka és elegáns cicák városa

Forrás: flickr / Inkeri Siltala

A van-macska a kelet-törökországi Van városából származik. A hófehér, borostyán és kék szemű macskafajta a Van-tó környékén található. Nagyon kevés egyed maradt belőlük mára.

A fajta védelmében tilos őket kivinni az országból, ennek következtében külföldön is kevés van, és Törökországban is csökken a populáció. Igazán különlegessé az teszi, hogy fajtársaival szemben imádja a vizet. Oda látogatva azt is lehet látni, ahogy a Van-tó sekély részén úsznak. Akinek van macskája, tisztában van vele, hogy mennyire félnek a víztől, távol tartják magukat a mosdótól és a vécétől, ám a van-macskák nagyon szeretnek a mosdókagylóban játszani. Az 1990-es években két angol nő meglátta a tóban fürdőző macskákat, és kettőt hazavittek Angliába. Ezzel indult meg a van-macska kivitele Törökországból. A fajta egyébként 1969-ben lett hivatalosan bejegyezve.

A városban 1992-ben alapítottak egy házat kimondottan van-macskák számára, mikor kezdeményezés indult, hogy meggátolják a fajta fokozatos kihalását. Macskabarátok számára tökéletes turisztikai célpont. Közel 20 macska él a házban, köztük kismacskák és újszülött kölykök is. Olyan édesek és imádnivalóak, hogy az ember alig tudja otthagyni őket. Ha még sosem találkoztál ezzel az elegáns és ritka fajtával, érdemes ide ellátogatni. De vigyázat, megbabonáz a szépségük!

Fordította: Fejes Edit – Türkinfo

Forrás: dailysabah.com