A Turkish Airlines megelőzte a Lufthansát

Melyik légitársaságot szeretik a legjobban, melyiknek van a legkedvesebb személyzete, a legjobb fedélzeti programja? A Skytrax felmérésében több mint 13 millió ember válaszolt ezekre a kérdésekre.

A Skytrax 1999 óta minden évben kihirdeti a legnépszerűbb légitársaságokat, és olyan kategóriákban is nyertest hirdet, mint a legnépszerűbb személyzet vagy a legjobb fedélzeti program. A 2021 szeptembere és 2022 augusztusa között zajló felmérés keretében több mint száz ország utasa mondhatott véleményt a több mint 350 légitársasággal kapcsolatos tapasztalatairól.

„A Qatar Airways volt a legnagyobb légitársaság, amelynek gépei a Covid-19 világjárvány idején is folyamatosan repültek” – mondta Edward Plaisted, a Skytrax munkatársa a londoni Langham Hotelben zajló díjátadó ünnepségen. A második helyet szintén egy tavalyi kedvenc szerezte meg: a Singapore Airlines.

Az Emirates a harmadik helyre, a japán ANA pedig a negyedik helyre esett vissza. Leginkább a Turkish Airlines tört előre: az előző évi 17. helyről a 7. helyre került; az Air France pedig szintén két helyet javított. A Swiss Airlines – a Lufthansa-csoportban egyedüliként – jutott be a legjobb tíz közé, és a tizedik helyen végzett, ezzel mintegy nyolc helyet javítva a tavalyihoz képest. Az első tíz helyet azonban továbbra is az ázsiai és az arab légitársaságok uralják.

A 2019-ben még kilencedik Lufthansa ezúttal a 15. lett. Az Európa legjobb légitársaságának járó díjat elnyerő Turkish Airlines is megelőzte. Az Eurowings leányvállalat a 63. helyre került, és elnyerte a legjobb németországi fapados légitársaság díjat.

A fapados légitársaságok közül a Ryanair az 57. helyről a 40. helyre került, ezzel elnyerve az Európa legjobb fapados légitársasága díjat, az Easyjet pedig az 50. helyről az 55. helyre csúszott vissza. A görög Aegean Airlines vehette át az Európa legjobb regionális légitársaságának járó díjat.

A legjobb légitársaságok rangsora 2022-ben

Helyezés Légitársaság helyezés 2021-ben 2019-ben
1 Qatar Airways 1 1
2 Singapore Airlines 2 2
3 Emirates 4 5
4 All Nippon Airways (ANA) 3 3
5 Qantas Airways 8 8
6 Japan Airlines (JAL) 5 11
7 Turkish Airlines 17 35
8 Air France 10 23
9 Korean Air 22 34
10 Swiss International Air Lines 18 13
15 Lufthansa 13 9
32 Austrian 27 15
40 Ryanair 57 59
55 Easyjet 50 37
63 Eurowings 72 63

Forrás: Skytrax

A többi kategóriában is a lista élén áll a Qatar Airways és a Singapore Airlines, mindkettő kilenc díjat nyert. A megkérdezett utasok szerint – az előző évhez hasonlóan – utóbbinál található a világ legjobb légiutas-személyzete. Ebben a kategóriában is az ázsiai légitársaságok dominálnak – egyedül a Qatar Airways nem ázsiai légitársaság az első tíz helyen.  A világjárvány idején kiemelkedően fontos „A világ legtisztább légitársasága” kategóriában az All Nippon Airways (ANA) nyert, a második és harmadik helyen a Singapore Airlines és a Japan Airlines (JAL) végzett.

Forrás: spiegel.de

Fordította: Dr. Bodur Eszter