A törökországi NőTV a nőket érintő kérdések új csatornája

Nazlan Ertan írása (2019.03.08.)

2018 decemberében indult el a NőTV nevű hírcsatorna, mely a törökországi nők problémáival foglalkozik.

A tévécsatorna konferenciaasztalára születésnapi torta kerül, 30-as éveik elején járó férfiak és nők várják, hogy Duygu Özel Tapan kijusson a stúdióból és felszeletelhessék a műsorvezető születésnapi tortáját.

„Ez egy jó csapat – mindannyian keményen dolgozunk és élvezzük a közös munkát” – mondta Ahu Özyurt, a NőTV főszerkesztője. „Körülbelül hatvanan vagyunk – férfiak és nők minden korosztályból. Ez egy női problémákról szóló csatorna, de soha nem akartuk, hogy a csapatban csak nők legyenek. Célunk, hogy a nőkről szóló tudósítások nyelvezetét megváltoztassuk. Legyen szó olyan nőkről, akik erőszak áldozatai, avagy a főző- és a divatműsorok lelkes fogyasztói a tévében.”

A NőTV adásai december 24-én indultak, melynek hátteréül a növekvő nőgyilkosságok és a családon belüli erőszak szolgált. A Megállítjuk a nőgyilkosságot platform – mely egy hatékony szervezettel rendelkező nem kormányzati hálózat – szerint Törökország-szerte 2018-ban 440 nőt öltek meg férfiak. 2019-ben a nőgyilkosságok száma eddig 86-ra tehető. Március 8-án, a nemzetközi nőnapon a NőTV – a legtöbb törökországi TV csatornához hasonlóan – a reggeli adásában arról adott hírt, hogy egy mongol nőt barátja meggyilkolt Isztambulban.

Bár a nők elleni erőszakot a legnagyobb problémának tartják Törökországban a Kadir Has Egyetem 2018-as közvélemény-kutatása szerint, ugyanakkor ennél sokkal szélesebb skálán mozog a nőkkel szembeni egyenlőtlenség a foglalkoztatástól kezdve a politikai jogokig. A Világgazdasági Fórum nemek közötti különbségindexe alapján Törökország a 130. helyet foglalta el a 149-ből 2018-ban. A jelentés szerint a munkaerő-piaci jelenlétben és a különböző szakmai munkakörök betöltésében csökken a nemi aránytalanság, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az azonos munkakör ellátásáért kapott bérek közti egyenlőtlenség növekszik. Az is kiderül, hogy bár javult a nők aránya a parlamentben (14,7%-ról 17%-ra az előző parlamenti választásokhoz képest), ez még mindig jelentősen elmarad a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 28,8%-os átlagától.

A nőkre szakosodott csatorna „valójában egy új út számunkra” – tette hozzá Özyurt, rámutatva arra, hogy a csapat több tagja korábban a főbb hírportáloknál dolgozott. Az állomás elnöke, Ali Güven, a CNN TÜRK hírkoordinátora volt.

Özyurt elmondta, hogy a gyorshíreken túli munka nagy szabadságot ad nekik: „A nők számára fontos kérdésekben mélyebbre is áshatunk. Nem kell öt perc alatt végeznünk egy nőgyilkosságról szóló hírrel, hogy rögtön utána egy másik gyorshírt adhassunk közre.”

Güven egyetért mindezzel: „Az egyik kedvenc műsorom az volt, amikor vendégül láthattuk Ismail Çetet. Lánya, Şule Çet egyetemi hallgató állítólag öngyilkosságot követett el, amikor levetette magát egy épületből Ankarában” – mondta Güven. „Az apa szemszögéből is be tudtuk mutatni a történetet, és a bírósági eljárás is színre került. A stúdióban mindenkit megérintett a története, a fájdalma.”

 A Şule Çet-ügy szimbolizálta azokat nőgyilkosságokat, melyeket gyakran elhallgattak, különösen akkor, ha a vádlottak a társadalom kiemelkedő tagjai voltak, és az áldozat tudta vagy beleegyezett abba, hogy egyedül marad velük. Çet esetében két üzletember tett kísérletet arra, hogy a 20 éves egyetemi hallgatót megerőszakolja, majd megölje. A vádlott azt állította, hogy megpróbálta Çetet megakadályozni az öngyilkosság elkövetésében.

Miközben a nőkkel szemben elkövetett bűncselekmények, a törvényes jogok és az egészségügyi kérdések folyamatosan napirenden vannak, Özyurt és Güven gyorsan megjegyzik, hogy nem fognak pesszimizmusba süllyedni. „Erős, sikeres és zseniális nőket akarunk bemutatni – mondta Özyurt. Lenyűgöző sikertörténetek bemutatásával szeretnénk reményt és motivációt nyújtani az országban élő nőknek. Szeretnénk továbbítani az amputált úszó, az anatóliai ökoturizmusban résztvevő női gazdálkodók vagy a robotikát tanuló nők sikerességét.”

A csapat azonban tisztában van azzal, hogy óvatosan kell bánnia a politikával. „Nem kerülhetjük el a politikai kérdéseket, egyszerűen nem tudjuk – mondta Özyurt. Foglalkozunk a nők elleni erőszakkal és a munkahelyi egyenlőséggel.  Nem tudjuk ugyan kikerülni a politikát, de annak befolyása nélkül akarunk érvényesülni, ezért nem hívunk meg képviselőjelölteket, politikusokat a műsorainkba.”

Forrás: Al-Monitor

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo