A törökök a túrót nem ismerik. Török neve: çökelek. Mit is kezdenek a túróval?

Törökországban nem volt egyszerű a túróra rátalálni. Ennek egyik oka, hogy valamiért a tejtermékeket nemcsak hogy minden országban másképp hívják, de más is, másképpen néz ki, és máshogy használják. Az egyetlen közös csak annyi, hogy mindegyik reggel még kint legelészett a réten. cokeleksalatasi

 

A legjobb példa a joghurt. A török joghurt teljesen más, mint a magyar. A törököké olyan sűrű, hogy a kanál fent marad a tetején. E mellett az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában. Ezért a boltokban nem a 100 ml-es nagy dobozokkal találkozhatunk. A legkisebb is fél kiló. Az átlagos pedig a 1.5-3 kg-os. Ez a heti adag. De van 5 és 10 kg-os kiszerelés. Mivel az éjszakai nassolások fő célpontja is a joghurt, vásárlásnál érdemes 1-2 kg extrát rászámolni. De legalább annyi elmondható, hogy ez mégiscsak egészségesebb, mintha az esti tv előtt chipset ennénk.

Tehát ennyiben különbözik valami, aminek a neve, és kinézete is hasonló. Akkor mi van a többiekkel? Tejföl? Tejszín, stb…? Nos a túrót már megtaláltuk. Török neve: çökelek. A sajt kategóriában van. Majd mindjárt meg is látjuk, miért. Nem keverendő a Lor Peynirrel, ami szintén túró, csak éppen műanyag íze van. Az nagyon unalmas. Ezzel szemben a çökeleknek igazi túró íze van. És nagyon finom túrós pogácsát meg túrós gombócot lehet belőle készíteni. Persze a törökök ezeket nem ismerik. Sem a túrós tésztát (pláne nem szalonnával), vagy a túrós palacsintát. Akkor viszont mit is kezdenek a túróval? Reggelihez fogyasztják, mint a sajtot!

Itt egy finom recept, amit a jó kis magyar (házi) túróval is el lehet készíteni: Egy nagy adag finom túró. Ez a legfontosabb, hogy finom legyen. Jól összetörve, azaz megszellőztetve, hogy majd a rések közé szépen bejusson a fűszerezés: kömény (lehet mezei, római vagy fekete kömény (nigella), vagy ezek keveréke is) só, ügyelve, hogy se kevés, se sok ne legyen, paprika. Mondjuk magyar pirospaprika. Zöldek: szurokfű, kakukkfű, petrezselyem, és ami még tetszik (pl. kapor) és a végén sok sok sok olívaolaj. Majdnem, hogy ússzon benne. A túró jó sokat fel fog szedni. Ezt utána tálaljuk reggelihez, mint a sajtot. Lehet kenyérre is kenni, vagy csak úgy mellé. Vigyázat! Vasárnapi reggelinél komoly csaták alakulhatnak ki a túróstál környékén!

2011-05-31

isztambul.info

1 COMMENT

Comments are closed.