A török szépfiúk sötét drámákban kaptak főszerepet

Kıvanç Tatlıtuğ és Çağatay Ulusoy sok néző listáján szerepel a kedvencek között. Ez tagadhatatlan. Szépek is, tehetségesek is, ezért jó őket nézni egy-egy filmben. A Netflix is tudja ezt, alkalmazza is őket rendszeresen, mindig főszerepben.

Fotó:  freestocks on Unsplash

Most a titokzatos drámákon a sor.

Kıvanç Tatlıtuğ nagyon rossz embert alakít a Boğa Boğa (magyar címe Fojtogatás) című filmben, ami április közepe óta már látható is a streaming szolgáltató kínálatában. Egyetlen szép dolgról írhatunk a filmmel kapcsolatban: Assos és környéke, ahol az egész történetet forgatták.

Az ember, aki egyszer bűnt követ el, az már megállíthatatlanul süllyed a mélységbe? Csalás, gyilkosság, majd még egy és még egy. Mikor bocsátanak meg neki mások? El tudják felejteni, amit tett? A pénz: mindennek a megrontója. A pénz miatt bűnt is követnek el emberek, de szintén a pénz miatt megbocsátani (felejteni) is képesek.

Izgalmas történet, remek a kivitelezés, így nemcsak a sztár főszereplőnek köszönheti, hogy 3 nap alatt világszerte 5,5 millió órás lett a nézettsége, és ezzel a nem angol nyelvű filmek sikerlistáján az 5. helyezett.

A rendező és a forgatókönyvíró is olyan alkotók, akik nem egyszer értek már el hatalmas sikert. A sztorit Hakan Günday írta, akinek művei közül elég, ha a Şahsiyetet említjük meg (a sorozat főszerepe Emmy-díjat érdemelt). Persze ne feledkezzünk el a regényeiről sem, melyek számtalan török és nemzetközi díjat söpörtek be!

Stílusa az ún. szatirikus horror (a műfaj egyik legnevesebb képviselője Charles Michael „Chuck” Palahniuk, akinek a Harcosok klubját köszönhetjük). Szereplői valahol az álom, a képzelt világ és a valóság között lebegnek.

Onur Saylak rendező – aki egyébként remek színész is –  szinte állandó alkotótársa. A Daha (Még) című filmjük szintén elérhető a Netflixen. Képi világa és története igazán különleges, de nem könnyen emészthető alkotás. Meg kell említenem az egyik legnagyobb kedvencemet, amit szintén nekik és a Netflixnek köszönhetünk: Az Uysal család egy olyan sorozat, amelyen bár sokat nevettem, igazából inkább sírni kellene amiatt, hogy milyen felületes emberi kapcsolatokkal teli világban élünk. Minden egyes szereplőjét kedvelem valamiért, de kedvencem a nappal építész, éjjel punk családapa, mert együtt tudok vele érezni, amiért kiborítják a hétköznapi gondok.

Ne hagyják ki ezt a filmjüket sem! Nemcsak Kıvanç Tatlıtuğ miatt érdemes megnézni – aki hihetetlen alakítással vezet végig minket azon, hogyan kergeti őrületbe önmagát egy ember néhány óra alatt –, hanem az Assosba tett utazás miatt is.

Az áprilisban látott sötét történet után május 2-től máris egy másikba vághatunk bele Çağatay Ulusoy főszereplésével, és egy másik nagy kedvenc, Salih Bademci szereplésével.

Ráadásul ez nem egyestés film, hanem sorozat – és már tudjuk, hogy hamarosan második évaddal érkezik – így kicsit hosszabban élvezhetjük. Bár képi világa nem sötét, inkább pasztell, de a történések miatt dráma a javából. A címe csak ennyi, bármely nyelven is említjük: Terzi – A szabó – The tailor.

Nem árulunk el titkot: Çağatay foglalkozása szabó. Legjobb barátja kéri fel arra, hogy varrja meg párja menyasszonyi ruháját, és eközben feltárul mindhármuk titka.

A történet valóságos eseményeken alapszik. Az alkotás egy hosszú sort folytat: Masumlar Apartmanı (Ártatlanok lakóháza), Doğduğun Ev Kaderindir (Sorsod a ház, ahol születtél), Kırmızı Oda (Vörös szoba), kicsit régebben pedig az İstanbullu Gelin (Isztambuli menyasszony). Mindegyik filmforgatókönyvhöz dr. Gülseren Budayıcıoğlu írta  a történetet. Róla és egyéb pszichológiai témájú filmekről már olvashattak a Türkinfon.

Ui: Miután már bele is nézhettünk, egy magyar vonatkozású meglepetést is felfedezhetünk. A film több jelenetét – Dimitri és családja otthonát – egy magyar katona isztambuli házában forgatták. A házról itt olvashatnak.

Erdem Éva – Türkinfo