A török-magyar kapcsolatok áttekintése II. rész – A két ország közötti politikai viszonyok

Kép forrása: www.pxfuel.com

Miért is olyan fontos partner Törökország Magyarország számára, annak ellenére, hogy a történelem sok esetben egymás ellen sodorta a két népet?

Előző cikkemben a Magyarország és Törökország közötti kulturális kapcsolatokra hívtam fel az olvasó figyelmét, jelen írás pedig a két ország közötti politikai kapcsolatok alakulását vizsgálja az ezredfordulót követően. A korábban már említett, 1923. december 18-án hitelesített kétoldalú barátsági szerződés önmagában nem jelentett kiemelt partneri viszonyt, viszont a fent említett időkben ez volt a bevett módja két állam közvetlen kapcsolatba lépésének. Az I. világháborút követően mindkét ország rossz viszonyt ápolt úgy a nyugati nagyhatalmakkal, mint a kommunista Szovjetunióval, így a több évszázados közös történelem és az ősi rokoni szálak mellett az aktuális politikai helyzet is a szövetség mellett szólt. Az egyezmény, immár, száz év távlatából visszatekintve is időt álló, a kölcsönös tiszteletre és bizalomra épülő kapcsolat jegyeként maradt meg. A két ország közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatok felvétele 1924 májusában következett be, miután kölcsönösen megnyitottak a követségek Ankarában és Budapesten.

Írásommal választ szeretnék adni arra a kérdésre, hogy Törökország miért is olyan fontos partner Magyarország számára, annak ellenére, hogy a történelem sok esetben egymás ellen sodorta a két népet. Jelenleg számos különböző profilú intézmény és diplomáciai szervezet rendelkezik széles és gazdag választékkal a terület szempontjából fontos és aktív kapcsolatok kiépítésére. Magyar és török oktatási intézmények, múzeumok, civil szervezetek, kultúrintézetek és örökségvédő szervezetek széles skálája áll rendelkezésre, amelyek különböző szempontok alapján alakítják a magyar-török kapcsolatrendszert. Nem mehetünk el a diplomáciai szervezetek megemlítése mellett, már csak azért sem, mivel a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos weboldala szerint Törökországban az Ankarai Nagykövetségen kívül még további 11 hivatalos diplomáciai szerv létezik (konzuli hivatalok, tiszteletbeli konzulok) különböző városokban, lefedve egész Törökországot, Magyarországon pedig Törökország Budapesti Nagykövetsége mellett további három tiszteletbeli konzul végez munkát. Törökországban a Kossuth Lajos utcán található Ankarai Nagykövetség mellett fontos szerepet tölt be az Ankarai Konzulátus, illetve az Isztambuli Főkonzulátus is.

Folytatás

Forrás: corvinak.hu