A török kori Egert idézték meg a Tarisznyavári Mulatságokon

Fotó: Dobó István Vármúzeum facebook oldala

Török muzsika, csodás őszi idő és különleges kézműves technikák kipróbálásának lehetősége csalogatta a Várműhelybe szombaton a családokat. A Tarisznyavári Mulatságok idén a T-örökségbe engedett betekintést.

Eger bővelkedik a török kori emlékekben és hagyatékban, épp ezért a Dobó István Vármúzeum Múzeumpedagógiai Osztály munkatársai és a meghívott szakemberek a városra különösen jellemző történelmi korszakot idézték meg – számolt be róla közösségi oldalán a Város.

Kézműves technikákat próbálhattak ki a vállalkozó szelleműek: nagy sikere volt az ebrunak, mellyel az egyedi mintázatot víz felületén készítették el, majd vitték fel a papírra. Sokan alkották meg saját védelmező amulettjüket, emellett kipróbálhatták a körmönfonást, de készíthettek talpas tányért és poharat is a fazekas mester segítségével. A legkisebbek papírbábok segítségével ismerhették meg vagy élhették át újra A török és a tehenek meséjét.

Az Egri vár tövében állatsimogató várta a gyerekeket. A törökök közvetítésével hazánkba került kukorica csuhéjából pedig játékokat készíthettek. A török zenei kultúra világát a különleges hangszereket megszólaltató Bethlen Gábor Hagyományőrség tagjai garantálták. A Valide Szultána Fürdőrom egykori működéséről és történetéről pedig Rákóczi Gergely régész tartott izgalmas, interaktív tárlatvezetést!

Forrás: egerhirek.hu