A török konyha professzora

Kép forrása: www.pixabay.com

Nagyillés János a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékének docense, és nem mellesleg a török konyha szerelmese. Receptjeit hamarosan folytatásokban közli a Borsmenta, de előbb ismerkedjünk meg vele!

A hétköznapjaid azzal telnek, hogy órákat tartasz a Szegedi Tudományegyetemen. Mit tanítasz pontosan?

Eredetileg görög–latin szakot végeztem, az egyetemen a római irodalom a tantárgyam, viszont a műfordítás is nagyon érdekel. Rajongok a nyelvekért, németül és angolul tanítok is, a spanyolt egy ösztöndíj miatt tanultam meg, a török a legújabb szerelem.

Mi volt előbb, a török nyelv vagy a főzés?

Egyértelműen a főzés. Úgy alakult, hogy a családunkban ez az én feladatom, és örömömet lelem benne. Világéletemben szerettem kísérletezni a konyhában, ezért az otthonról hozott spektrum egy idő után szűknek bizonyult. Tágítani kezdtem a horizontomat, és rátaláltam a török gasztronómiára.

Hogy kezdődött?

Volt egy török csoportom az egyetemen, három srác, akiknek latint tanítottam. Mivel ők egymás
között mindig törökül beszéltek, elkezdett érdekelni a nyelv. Nagy küzdelem volt, de három éve tanulom rendületlenül, és mostanra már átbillentem a haladó oldalra. Szerencsére van alkalmam gyakorolni, mert van egy itt élő török barátom, és találtam egy nagyszerű töröktanárnőt is Szegeden, akihez rendszeresen járok nyelvórákra. Az életvitelük és a gondolkodásmódjuk nagyon közel áll hozzám. Hihetetlen szeretettel fordulnak a családtagjaik és a barátaik felé, és bármit megtesznek egymásért, gondolkodás nélkül. Ez számomra rendkívül megnyerő.

Ezért kezdtél török ételeket főzni?

Figennél, a töröktanárnőmnél kóstoltam bele először az igazi török gasztronómiába. Ő nagyszerű szakács, úgy főz, ahogy a nagymamájától tanulta, és minden ételnek ismeri a történetét. Tőle kaptam az első recepteket, és mivel a családomnak ízlett, amit főztem, a próbálkozásaimat rendszeresen posztoltam a Facebookon. Rengeteg visszajelzést, dicséretet és biztatást kaptam, ami persze nagyon inspiráló.

Folytatás

Forrás: www.borsmenta.hu