A színes-ízes török konyha

A török konyha népszerűsége egyszerűségében és hihetetlen változatosságában rejlik. A török gasztronómia égisze alá tartozik a Távol-Kelettől a Földközi-tenger vidékéig elő népek konyhája, a török hódoltságnak köszönhetően a közép-ázsiai konyha nyomai még az európai gasztronómiában is utolérhetőek.

A hatalmas földrajzi kiterjedésnek köszönhetően nem igazán beszélhetünk egyféle török konyháról, hiszen a földrajzi adottságok és a helyi lakosok konyhához való viszonya térségenként változik, de bizonyos csoportosítással egész jól körüljárhatjuk a török konyhát.

A török konyha egyik legfontosabb és legfinomabb fogása a kenyér. A kenyérből sokféle változattal találkozhatunk. Az ekmek a klasszikus, élesztős fehér kenyér, amely mellett fontos szerepe jut még a pide nevén ismert lapos kenyérnek, igazán népszerű csemege az étkezések között vagy helyett fogyasztható, kitűnő simit, a szezámmaggal meghintett gyűrű, az élesztős kerek manti vagy a lapon sült bazlama. Ugyancsak a kenyerek közé sorolható az önálló étkezésnek számító, reggelire, ebédre vagy vacsorára is ideális börek.

És akkor a lapos kenyerekről még nem is beszéltünk.

A böreknek rengeteg változata létezik. A – döner befogadására is alkalmas – yufka tésztába sokféle töltelék kerülhet. Leggyakrabban feta sajt, darált, fűszerezett hús és/vagy zöldség (padlizsán, cukkini, póréhagyma, spenót, krumpli, borsó) kerül a különféle módokon feltekert, összehajtogatott, megsodort tésztába.

A magyarok számára a török konyha legismertebb fogásai a különféle grillezett húsok. A grillhúsok eredete a nomád törökökig nyúlik vissza, akik az aznapi zsákmányt forgatták meg a tűz felett. A kebabnak rengeteg változata ismert, de nyugaton főleg két kategóriával találkozhatunk, ez a döner kebab és a sis kebab. A sis kebab kis nyársakra tűzött, kockára vágott hús, amit többféle zöldséggel szokás „lazítani”. A dönernél egy nagy nyárson sül a szeletbe vágott – leggyakrabban bárány – hús, amelyet sokszor rétegeznek darált hússal is. A megsült széleket ezután késsel lemetszik, és az kerül a vendég tányérjára.

A kebab és döner rengeteg formában létezik a török konyhában.

A sis kebab és a döner kebab mellett nagyon kedvelt az adana, ami fűszerezett darált húsból készül és lapos, széle nyársra lapítva sütik a faszén felett. A darált húsos kebabok egy részét a sütés után tésztába tekerik, s afféle wrapként kínálják különféle szószok társaságában. A kebabok világába tartozik még a sokféle módon elkészíthető darált húsos fasírt, a köfte vagy kofta is, amelynek rengeteg változata ismert. Ezt a sokféleséget nem csak az alapanyagok okozzák, hanem a rengeteg forma, amelyben a köfte visszaköszön a török gasztronómiában. A sokféle sült, főtt változat mellett a köftéből létezik nyers is, ami leginkább a miáltalunk kedvelt tatárbifsztekre emlékeztet. A törökök azonban nem csak a színhúst szeretik: a különféle belsőségekből rendkívül finom ételeket készítenek, leggyakrabban ragu formájában dolgozzák fel.

Színes zöldséges-húsos nyársak grillezve – egyszerű és nagyszerű

A zöldségek is nagyon fontos alapanyagai a török konyhának, a Földközi-tenger vidékéhez közelebb eső részeken könnyedén megvalósítható a mediterrán diéta, minden adott hozzá. Az alapvető zöldségek közé tartozik a paradicsom, a padlizsán, a paprika, a cukkini, az articsóka, a bab és a hagyma. A zöldségeket általában nyersen vagy olívaolajon megdinsztelve, párolva vagy sütve fogyasztják. A párolt zöldségeket sokféle fogáshoz kínálják, a sült zöldségekhez pedig különféle szószok közül választhatunk.
A zöldségek egy külön kategóriájába tartoznak a dolmák, azaz a töltött zöldségek, amelyekbe leggyakrabban rizses vagy darált húsos töltelék kerül. Dolma lehet cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, káposzta, articsóka és a nálunk is ismert töltike, a szőlőlevél.

Dolma és börek – apró étvágygerjesztő falatok

Folytatás>>>