A fotós is mesél erről a szívszorító képről a török határnál

Fotó: Umit Bektas/Reuters
Fotó: Ümit Bektaş/Reuters

Kezdő apaként elég nehéz erre a képre nézni, és nem elérzékenyülni. Néhány napja készült ez a fotó a török határnál, amit megrohamoztak a Szíria felől érkező menekültek.

Annyira erős ez a kép, hogy messze kiugrik az ott készült több tucat fotó közül, most a fotós is mesélt róla, hogy mi történt körülötte, amikor a kép készült.

„Egy csapat újságíróval álltunk a határ török oldalán, harminc fok volt árnyékban, a tűző napon pedig gyilkos meleg. A férfi, akit a képen látnak, a kislányát tartotta a kezében, és ahogy gyülekezni kezdett mögötte a tömeg, egyre hevesebbek kiabált felénk – ahogy mindenki más is. Tel Abiadból indultak el, ahol az Iszlám Állam a napokban összecsapott a kurd erőkkel.

Engedjetek be, itt mind meghalunk! – Ezt üvöltötte, miközben felénk mutatott, de én csak a gyerekre tudtam koncentrálni. Volt valami a kislány szemében. Kiabáltak és tülekedtek körülötte, de ő nem zokogott, csak görcsösen kapaszkodott a szögesdrótba, miközben az apja tartotta, és próbálta átnyomni a határon. Akkor esett le, hogy sokkot kapott a napon. Ki tudja, mióta lehettek már úton aznap?

Néhány perccel a kép készítése után a török katonák átengedték őket a határon, de se vizet, se szállást nem kaptak. Ennyi emberre senki nem volt felkészülve.

Napról napra ez van, több tízezer gyerek kerül hasonló helyzetbe, ez a kép pedig bármelyikükről készülhetett volna. Ő csak egy közülük.” – írta Umit.

Hernádi Levente Haralamposz / index.hu