A földrengésnél is súlyosabb problémát okozhatnak Törökországban a törmelékből származó mérgező anyagok

Kép forrása: www.pxfuel.com

Azbeszt, szilícium-dioxid, higany és ólom is szerepel a februári hatalmas földrengések utáni törmelékek között. De ezek mellett még több ezer méreganyag került a levegőbe és a talajba, amelyek további egészségügyi kockázatokat jelentenek a földrengések túlélői számára Törökországban.

A Reuters környezet-egészségügyi szakemberekkel és szakértőkkel beszélt, akik szerint a lerombolt épületekből felszabaduló hatalmas porfelhők megmérgezik a folyókat és a növényeket, nagyon károsak a tüdőre, emberi szervekre; évekig súlyos egészségügyi problémákkal kell számolni az országban.

A földrengések után maradt törmelék puszta mennyisége még más nagy katasztrófákhoz képest is óriási. Az ENSZ becslése szerint a katasztrófa legalább tízszer annyi törmeléket „termelt”, mint a legutóbbi, 1999-es nagy törökországi földmozgások.

Számos szemtanú beszámolója és televíziós felvétel szerint az emberek sok helyen siettek eltakarítani a romhegyeket, és válogatás nélkül kidobták az épületek tartalmát. A probléma ezzel az, hogy a veszélyes anyagok egy épület számos részén jelen lehetnek, a festéktől a csövekig.

Egyes szakértők szerint a mérgező szennyeződés „másodlagos katasztrófája” még a rengéseknél is súlyosabb lehet.
„Optimista becsléssel azt mondanám, hogy hárommillió ember lesz beteg” – mondta Mehmet Şeyhmus Ensari építőmérnök, a törökországi azbesztmentesítési szakértő.

A hulladék ártalmatlanítása az országban szabályozatlan, és emiatt helyiek a hatékonyabb védelemért demonstráltak. Áprilisban orvosokból, környezetvédelmi mérnökökből és ügyvédekből álló csoport pert indított, hogy állítsák le a hulladéklerakást az otthonok, kórházak, imahelyek, olajfaligetek és part menti vizes élőhelyek közelében. Állításuk szerint ugyanis az elmúlt időszakban legalább 15 helyen 85 ezer mérgező anyagot tartalmazó építési törmeléket helyeztek el.

Folytatás

Forrás: hirado.hu