A 7 domb városából a 7 földrésznek: török művészek koncertje Isztambulból

7 tepenin şehrinden 7 kıtaya – A 7 domb városából a 7 földrésznek szlogennel rendeznek koncertet 2020. április 23-án, a nemzeti függetlenség és a gyermekek napja alkalmából Törökországban. A koncert szervezője a köztársasági elnök hivatala.

A művészek Isztambul hét pontjáról jelentkeznek majd, onnan küldenek üzenetet a Covid-19 ellen harcoló világnak. A koncert Yunus Emre szavaival és üzenetével kezdődik majd.

İdil Biret  zongoravirtuóz Ludwig van Beethoven IX. szimfóniáját adja majd elő Liszt Ferenc zongoraátiratában. Ezt a művet „az emberség szimfóniája” címmel is szokták emlegetni, ezért esett rá a választása. Idil Biret a Boszporusz látképével a háttérben játszik a világ zenekedvelőinek.

Şirin Pancaroğlu hárfaművész és Bora Uymaz énekes Yunus Emre Ben Yürürem Yane Yane  (Sétálok én tovább, bármi is történt) című  művét adja elő a Kız Kulesi (Lánytorony) épületében.

További fellépők, művek és helyszínek lesznek:

Yavuz Akalın ney művész – „Segah Peşrev” (Yusuf Paşa) – Hagia Szophia

Murat Bağdatlı úd művész – „Kürdilihicazkar Longa” (Kemani Sebuh) – Topkapı palota

Elif Yurdakul Baykurt fuvolaművész –  „Syrinx” (Claude Debussy) – Galata-torony

Özer Özel tamburán és Aslıhan Özel kemencsén – „Nihavend Saz Semai” (Mesut Cemil Bey) –  Dolmabahçe palota

Serkan Mesut Halili kanun művész – „Şehnaz Longa” (Santuri Ethem Bey) –  Pierre Loti domb

Gyönyörű isztambuli látképekkel a háttérben csendülnek fel a török hagyományos zenei motívumok és a klasszikus zenei művek, miközben Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş̧-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Immanuel Kant, Thomas Aquinas, Alphonse de Lamartine gondolatai, üzenetei is felbukkannak majd.

A program a török kommunikációs igazgatóság YouTube-csatornáján nézhető meg. Megtalálják a YouTube keresőjébe írva İletişim Başkanlığı szavakat vagy kattintsanak ide. Időpontja 2020. április 23-án 19 órakor élőben (magyar idő szerint 18 óra), de ezt követően is visszanézhető lesz. A koncertig a művészek nevénél fent megadott linkeken ismerkedhetnek velük. Kattintsanak bátran! Nem fogják megbánni.

Forrás: cnnturk.com

Erdem Éva – Türkinfo