A buja erdők színes lombjai, a havas hegycsúcsok és a helyi török konyha autentikus ízei minden évszakban új arcát mutatják ennek a különleges tájnak.
Idén nyáron lehetőségem volt részt venni egy sajtóúton, melynek során Törökország kevésbé ismert, de igazán izgalmas részén, a fekete-tengeri régióban tettünk egy pár napos kirándulást.
Az előző cikkemben részletesen írtam a kedvenc élményemről, a Karabük tartomány szívében fekvő Safranbolu városában eltöltött napról (Élőben láthattuk, hogyan készül a híres török édesség a sáfrány városában). Most pedig az út további érdekességeiből emelnék ki párat.
A fekete-tengeri régió 18 tartományból áll. Mi a négynapos út alatt rohamtempóban, csak az Isztambulhoz legközelebb eső 4 tartomány bizonyos részeit fedeztük fel. Ez is remekül érzékeltette számomra azt, hogy milyen hatalmas ez az ország, és hogy milyen kevéssé ismerjük mi magyarok.
Karabük, Kastamonu, Bartin és Bolu tartományok természeti szépségekben és gasztronómiai csemegékben is bővelkednek, így tényleg az év bármely időszakában érdemes lehet ide kirándulni.
Nyáron egyértelműen a tengerparti részek a csábítóbbak. A többi évszakban pedig a természetben kirándulós, erdős-hegyes területek.
Ezek a tartományok Isztambultól mindössze pár órányi autóútra találhatóak, így a kocsibérlés abszolút járható út. De mi például Kastamonuba repülővel utaztunk, és onnan indultunk vissza Isztambulba autóval.
Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu