Lassan tetőzik az infláció Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

A júliusi 80 százalékos pénzromlás még nem a csúcs volt – véli a kormányzat.

Törökország arra számít, hogy az infláció az év végére 65 százalékra mérséklődik a júliusi közel 80-ról, míg a folyó fizetési mérleg hiánya 2022-ben 47,3 milliárd dollár lesz – derült ki a vasárnap közzétett kormányzati előrejelzésekből. Recep Tayyip Erdogan elnök új gazdasági modellje a növekedést, az exportot, a foglalkoztatást és a beruházásokat helyezi előtérbe, miközben a kamatlábak csökkentésére törekszik. Erdogan modellje arra irányul, hogy Törökország krónikus folyó fizetési mérleghiányát többletre fordítsa. A világpiaci árak emelkedése azonban megnehezítette a cél elérését.

A központi bank tavalyi lazítási ciklusa miatt a líra december végére 44 százalékot zuhant a dollárral szemben, és idén eddig ismét több mint 27-tel esett.

A líra gyengülése, valamint az energia- és nyersanyagárak globális emelkedése az infláció megugrását eredményezte, amely júliusban megközelítette a 80 százalékot, és várhatóan tovább emelkedik, mielőtt enyhülne.

Ankara középtávú költségvetési programja azonban 2023 végére pedig meredeken, 24,9 százalékra csökkenő inflációt irányoz elő.

Forrás: www.vg.hu