Március 18. – a Gallipoli csata emléknapja

Forrás: ÇANAKKALE ZAFERİ Facebook oldal

Március 18-án Törökországban Gallipoli csatára emlékeznek. Ez a nap fontos dátum valamennyi török életében, a Mártírok és a Çanakkale Tengeri Győzelem Napjaként (Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi) tartják számon. Az ütközetből az oszmán tüzérség került ki győztesen. A törökök megmutatták, meg tudják védeni hazájukat.

Március 18-a hősök napja, melyről Törökország szerte minden évben megemlékeznek.

A Çanakkalei ütközet vagy másnéven a Gallipoli csata több fronton is zajlott, szárazföldön és vízen egyaránt, a Gallipoli-félsziget mentén, a Dardanellák északi partjainál. A harcok egészen 1916. január 9-ig elhúzódtak. Ez a csata, mely az oszmán hadsereg utolsó nagy sikere volt, megállította a szövetséges erőket, akik el akarták foglalni az Oszmán Birodalmat.

Az Antant országai, Franciaország és Anglia meg akarták szerezni az ellenőrzést Isztambul és a török szorosok felett annak érdekében, hogy eljuthassanak Oroszországig, amely szintén a szövetségesük volt. Az angolok és a franciák egy tengeri támadást indítottak, azzal a szándékkal szálltak partra, hogy elfoglalják az oszmán fővárost.

Bár a szövetséges erők kezdetben nem jártak sikerrel, tovább próbálkoztak. A harc végül 8 hónapig tartott, mely végén mindkét fél súlyos veszteségeket könyvelhetett el.

A harcokban Atatürknek, akit ekkor még Mustafa Kemal néven ismertek, különösen fontos szerep jutott. Ő volt az oszmán sereg 57. gyalogezredének vezetője, akik az ausztrál és új-zélandi hadsereggel (az ANZAC katonáival) harcoltak a Központi hatalmak oldalán.

Egy 1915 áprilisában tartott beszédben Atatürk állítólag ezt mondta katonáinak: „Nem azt parancsolom nektek, hogy harcoljatok, azt parancsolom, hogy haljatok meg. Ha mi meghalunk, majd jönnek más csapatok és parancsnokok, akik átveszik a helyünket.”

Az 57. gyalogezred katonáinak nagy része életét vesztette a csatában, Atatürk viszont megmenekült. Ugyan eltalálta egy repesz, de a mellényzsebében tartott zsebórája megmentette életét.

Azon a helyen, ahol Atatürköt meglőtték, most egy szobor áll, a terület pedig, ahol az ütközetre sor került, a törökök zarándokhelye lett.

Az év majdnem minden napján sokan látogatnak el ide, hogy elmondjanak egy imát a csatában elhunyt mártírok emlékére.

Forrás: ftnnews.com

Kollár Kata – Türkinfo

2017.03.18.