Egy riportban láttam egyszer, amiben érzékeltetni próbálta a riportalany a város élelmiszer fogyasztását, hogy ha minden ember csak 1 db paradicsomot eszik meg egy nap, akkor ez Isztambulban 15 millió db paradicsomot jelent naponta. Egy kg paradicsomban van 5 szem, így az 3.000.000 kg paradicsom. Elképzelhetetlen mennyiség, amivel el kell látni minden egyes nap a lakosságot.
Miből eszik még annyit egy tengerparton élő török, mint a paradicsomból? Igen, halból. Ezt a halmennyiséget ki kell fogni, a vásárlókhoz el kell szállítani, és el kell adni, mely komoly feladatot jelent halászoknak és kereskedőknek egyaránt. Egy-egy halféléből néha nehéz megfelelő mennyiséget halászni, időnként azonban rekordmennyiséget sikerül fogni.
A 1955. március 11-i halpiacról külön hírben számoltak be a korabeli napilapok, mert 250.000 kg érkezett Isztambulba csak egyféle halból, a makrélából. Ennek 65%-a eladásra is került ezen a napon. Szó szerint belepte a földet a hal az árusok előtt.
Összehasonlításul, hogy ez mennyire óriási mennyiség egyetlen halféléből, elmondhatjuk, hogy az akkori egy halat árusító nagybani piachoz képest ma már három is üzemel, 80 hajó befogadására alkalmasak, és átlagosan naponta 50-250 tonna halat adnak el összesen, beleszámítva a teljes kínálatot.
Legközelebb a hírek csak 2018-ban számolnak be újra jelentős mennyiségű makréla fogásról a Márvány-tengeren. A szakértők elmondták, hogy ez a halféle csak nagyon tiszta tengerben él, és szaporodik, ezért a halfajta ismételt megjelenése örömhír.
Erdem Éva – Türkinfo