Hozzávalók:
5 pohár (2 dl-es) liszt
1 pohár langyos tej
1 pohár langyos víz
1 pohár étolaj
2,5 dkg élesztő
1 db tojás (a fehérje a tésztába, a sárgája a tetejére)
1 ek kristálycukor
1 tk só
1 ek mustméz (üzüm pekmezi)
szezámmag
A közepébe:
10 dkg reszelni való sajt (kaşar peynir)
10 dkg krémfehér sajt (beyaz peynir)
2 db zöld paprika
2 db paradicsom (vagy koktélparadicsom, ez esetben 10-12 db)
fekete olíva bogyó
török szalámi (szeletelt)
A langyos tejet tálba öntjük, belekeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét hozzáadjuk az élesztős tejhez, a sárgáját egy kisebb edénybe (pl. pohárba) tesszük.
A felfuttatott élesztőhöz keverjük a sót, a tojásfehérjét, az étolajat és a langyos vizet, majd fokozatosan adagolva beletesszük a lisztet, és alaposan felverve puha tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával, vagy folpack fóliával letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Amíg kel a tésztánk, felkockázzuk a krémfehér sajtot, a paprikát és a paradicsomot, ha koktélparadicsomunk van, kettévágjuk. Ha a kolbász nem szeletelt, felszeleteljük (én ez esetben szeletelt kolbászt vásároltam török üzletben), a sajtot lereszeljük. A tojássárgáját elkeverjük pici étolajjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszú henger alakúra formázzuk, majd kb. 2-3 cm vastag szeletekre felszeleteljük. Kis gömböket formázunk belőlük, kikent tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Egy török teáspohár alját étolajba mártjuk, mindegyik pogácsa közepébe mélyedést nyomunk vele.
A mélyedésekbe egyenként teszünk a reszelt sajtból, rá egy karika kolbászt, azon elrendezzük a paprikát, paradicsomot, krémfehér sajtot és az olajbogyót. A pogácsákat körben megkenjük a tojássárgájával. Tehetünk a tojássárgájába kevés mustmézet (üzüm pekmezi), valamint a pogácsák tetejét megszórhatjuk pl. szezámmaggal. A tepsit 220°-ra előmelegített sütőbe tesszük, enyhe pirulásig sütjük.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo