Isztambulban, meg Törökországban mindenhol, ha egy boltba bemegyünk, akkor teával szokták kínálni a vevőket.
Ez alól a fő kivétel a savanyú bazár. Ott tea helyett uborkalét kapunk.
Törökül a savanyút turşu-nak mondják. Itt is megkülönböztetik a salátát és a savanyút. A saláta az, amikor egy halom zöldségre citromot és olajat öntünk, míg a savanyú az, amikor a halom zöldség napokig lubickol valami lötyiben.
A fenti (nem túl sztenderd, nem túl lexikális) definícióból láthatjuk, hogy korlátlan változatban kotyvaszthatjuk a salátának és a savanyúnak valókat.
Éppen ezért a minden savanyús boltnak megvan a saját hangulata, saját receptje. Sőt! Nemcsak az alap savanyúkat (uborka, káposzta, stb…) lelhetjük fel ezeken a helyeken, hanem helyi specialitásokat is találhatunk. Akár ilyeneket is, mint dinnye vagy tojás savanyú.
A bazár azon részén, ahol a savanyúk találhatóak, ott sok ilyen boltot találhatunk. És persze minden boltban rengeteg különféle savanyú közül választhatunk, ha tudunk. Mert a választék tényleg hatalmas. És ezen nem sokat segít, hogy az eladók lelkesen nyújtanak kóstolókat is, hiszen egyik jobb, mint a másik. 🙂
További érdekes írásokat itt találsz >>
isztambul.info/blog