Bağdat Caddesi – a bevásárlóutca-negyed

Aki járt már Isztambulban, biztosan járt az Îstiklal Caddesin. Ez az az utca a Galata-torony mellett, ami olyan, mint Pesten a Váci utca. Csak van benne egy villamos is.
Van viszont egy másik sétáló-bevásárló utca is, amit viszont nem ismernek a turisták. Pedig az sokkal nagyobb. Nem is csak egy utca, hanem egy egész negyed. Ez a hely tiszta Amerika. Felveszi a versenyt bármely európai nagyváros bevásárló utcájával, holott ez Ázsiában van.
A teljes terület 5,5 km hosszú, és 800 m széles.
A hely neve: Bağdat Caddesi

Nehéz elhinni, hogy ez a hely, a Bağdat Caddesi, nem is olyan régen még a világ vége volt. Egy pusztaság, de a villamos már akkor is kijárt oda.
Valójában a hely nyaraló volt. Nem messze innen van a Márvány-tenger. A tengerpart híres strand volt, mikor még a város nem ölelte teljesen körbe (ma már a városhatár innen 30 km-e van)

A név, Bağdat Caddesi azt jelenti, hogy Bagdad út. Azaz ha ezen az úton sokáig, nagyon sokáig megyünk, akkor Bagdadba jutunk.
Ide egyébként nem lehet eljutni, innen csak jönni lehet, mert az egész egyirányú háromsávos út, ami a belváros fele megy.
Egy másik út megy vele párhuzamosan, ami a tengerparton halad. Szintén egyirányú. Neki az is érdekessége, hogy a régi út széli fák ma is megvannak. Csak éppen az út közepén, a szélesítéseknek köszönhetően.
Ez a két út között találjuk Isztambul igazi bevásárlóutca-negyedét.

Kadıköy-be megérkezve kell olyan dolmuş-t keresnünk, ami Bostancı városrészbe megy. Mégpedig a Sahıl-en, azaz a tengerparton.
Amikor elértünk a tengerhez, akkor már leszállhatunk. Megérkeztünk. Itt vagyunk a határon. Elég csal balra bemenni a kisutcákba. Jobbra a tenger van, így nem nehéz megtalálni. 🙂
Már a kisutcák is tele vannak üzletekkel, de amikor kiérünk a főútra, akkor csöppenünk bele Isztambul életébe. Balra és jobbra is az összes ismert nyugati márka. Közöttük a török kisebb és nagyobb márkák is. Sőt, még egy magyar márkát is találunk. 🙂

A cikk folytatása itt olvasható, képekkel >>

http://isztambul.info/blog