3 cs. sütőpor
2 pohár (2 dl-es) joghurt
1 pohár étolaj
1 tk só
Liszt, amennyit felvesz
Töltelék:
Krémfehér sajt v. reszelt sajt
Tetejére:
1 ek pekmez (mustméz)
1/2 török teáspohár víz
Szezámmag
Egy mélyebb tálban összekeverjük a joghurtot az étolajjal. Beleszórjuk a sütőport és a sót, majd a lisztet fokozatosan adagolva, közepes („fülcimpa”) keménységű tésztát gyúrunk.
A krémfehér sajtot (amennyiben azt használunk) villával összetörjük. A tésztából tojásnyi darabokat tépkedünk, közepükbe teszünk a sajtból, majd összegömbölyítjük, és kézzel a képen látható cipó alakúra formázzuk.
Egy mély tányérban összekeverjük a mustmézet a vízzel (ha nincs, más fajta mézet is használhatunk, de akkor több vizet tegyünk hozzá). Egy másik tányérba szezámmagot szórunk. A pogácsákat először a hígított mustmézbe, majd a szezámmagba forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejükön éles késsel két-három metszést ejtünk, végül 200°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo