3-2-1 poğaça (3-2-1 pogácsa) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1376.1

3 cs. sütőpor
2 pohár (2 dl-es) joghurt
1 pohár étolaj
1 tk só
Liszt, amennyit felvesz

Töltelék:

Krémfehér sajt v. reszelt sajt

Tetejére:

1 ek pekmez (mustméz)
1/2 török teáspohár víz
Szezámmag

Egy mélyebb tálban összekeverjük a joghurtot az étolajjal. Beleszórjuk a sütőport és a sót, majd a lisztet fokozatosan adagolva, közepes („fülcimpa”) keménységű tésztát gyúrunk.

A krémfehér sajtot (amennyiben azt használunk) villával összetörjük. A tésztából tojásnyi darabokat tépkedünk, közepükbe teszünk a sajtból, majd összegömbölyítjük, és kézzel a képen látható cipó alakúra formázzuk.

Egy mély tányérban összekeverjük a mustmézet a vízzel (ha nincs, más fajta mézet is használhatunk, de akkor több vizet tegyünk hozzá). Egy másik tányérba szezámmagot szórunk. A pogácsákat először a hígított mustmézbe, majd a szezámmagba forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejükön éles késsel két-három metszést ejtünk, végül 200°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Afiyet olsun!

itthoni 1374.1

Szegedi Ági / Türkinfo