2200 éves szökőkutat találtak Törökországban

FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS / H. WEBER

Asszosz városa az ókorban nagyon komoly jelentőséggel bírt.

Egy 2200 éves, a római korra datálható szökőkút maradványait tárták fel az északnyugat-törökországi Asszosz romvárosánál, a modern Behramkalénél – számol be a Daily Sabah. A környéken az évek során rengeteg görög, római és bizánci kori lelet került elő, többek között egy agorát, egy színházat és egy nekropoliszt is ismernek a területen. Az ókorban Asszosz a térség egyik legjelentősebb tengerparti városa volt.

Nurettin Arslan, a Çanakkale-i Március 18. Egyetem munkatársa és a feltárás vezetője szerint Asszosz egyike azon törökországi lelőhelyeknek, ahol egész évben folynak az ásatások. Az elmúlt 42 évben zavartalanul végezték itt a munkát.

A legújabb vizsgálatokba németországi szakértők is becsatlakoztak. A mostani feltárást részben egy, a hellenisztikus korból származó gymnasiumnál végezték. A fókusz azokon a ciszternákon van, amelyeket a római időszakban hoztak létre az épületnél. Arslan kiemelte, Asszosz egy magas dombra épült, a környéken nincs természetes vízkészlet. Emiatt a város középületeinél és otthonainál a sziklába vájva, a föld alatt alakítottak ki vízgyűjtőket és ciszternákat.

A szökőkutat a gymnasium előtt találták meg. Arslan szerint a szökőkút lenyűgöző volt, ez az első ilyen típusú struktúra a városban. Mint hozzátette, a szökőkút súlyosan megsérült a bizánci korban, a csapat célja az, hogy helyreállítsák.

Forrás: ng.24.hu