18 év várakozás után világörökség lehet a törökországi Harran városa

18 év várakozás után a Törökország délkeleti részén található Harran régészeti lelőhelye hamarosan felkerülhet az UNESCO Világörökségi Listájára a helyi tudósok szerint.

Harran 2000 óta szerepel az UNESCO Világörökség Várományosi Listán.

Mehmet Önal, a şanlıurfai Harran Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője a közelmúltban az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek elmondta, hogy miután július 1-jén a szintén Délkelet-Törökországban található Göbekli Tepe a világörökség része lett, abban reménykednek, hogy Harran is felkerül a listára.

A Harranban végzett ásatások 80%-a már befejeződött. Mehmet Önal hozzátette azt is, hogy itt élt a Szentírásban említett Ábrahám próféta, aki a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás kulcsfigurája is.

A terület már i.e. 6000 óta lakott. Harran az Asszír Birodalom és az Omajjádok idején főváros is volt, és most is lakott település. Az első régészeti munkákat 1950-ben kezdték meg.

Az UNESCO honlapja szerint Harran az ókorban fontos szerepet töltött be, itt haladt keresztül az a kereskedelmi útvonal, mely Iskenderumot kötötte össze Antakyával és egészen Kargamig húzódott. „A várost már a Biblia is említi” – olvasható a honlapon.

„Fontos terület, nemcsak azért, mert már a korai civilizációknak is otthont adott, hanem azért is, mert itt alapították az első iszlám egyetemet.

Egyedülálló továbbá az itteni hagyományos építészeti technikával épült agyagtéglás házak kúpos tetőkialakítása is.”

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo