10 hely, amit érdemes felkeresni Törökországban

A természeti szépségekben és a régi civilizációk hátrahagyott emlékeiben bővelkedő Törökország számos olyan lenyűgöző úti célt kínál, melyeket érdemes az idelátogatóknak felfedezni.

A kulturális sokszínűség, a természeti csodák, az egykori civilizációk nyomai mind-mind megtalálhatók ezen a vidéken. Törökország szeretettel fogadja a világ minden pontjáról érkezőket, különösen azokat, akiket érdekel az évezredes történelemmel rendelkező termékeny föld és a sok-sok természeti csoda.

Ha valaki járt már Törökországban, vagy ott él, nagyon jól tudja, hogy rövid idő alatt nem lehet az ország valamennyi érdekességét felkeresni. Az utazási irodák prospektusai és a Törökországról szóló turisztikai weboldalak csak töredékét mutatják be a számtalan csodálatos és egyedülálló látnivalónak, melyekért érdemes az ország legkisebb tartományába is elutazni.

Érdemes utánajárni az interneten, hogy Törökországnak melyek azok a turisták körében népszerű nevezetességei, amelyeket nem szabad kihagyni.
Az alábbiakban személyes vélemények és tapasztalatok alapján 10 olyan helyet mutatunk be, melyet mindenképpen érdemes felvenni a meglátogatandó helyszínek listájára. A lista természetesen nem teljes, csak töredéke az ország több ezer látnivalójának.

Ahol a szobrok a történelemről mesélnek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gidilecek Yerler (@gidilecekyerlerr) által megosztott bejegyzés

Az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő Nemrut-hegy egyedülálló természeti kincs. Az itt található sírdomb magába foglalja Kommagéné uralkodójának, I. Antiokhosznak a sírját, valamint több kolosszális méretű szobrot is. Ezek a szobrok feltehetően az i.e. 1. században kerültek a királyi sír mellé. A világ legnagyobb szabadtéri múzeuma Adıyaman tartomány Kahta városa mellett helyezkedik el. Az itt található 10 méter magas szobrok és az ókori Komagéné szentély mindenkit ámulatba ejt.

A láng, amely sosem alszik el

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meral (@mavcu.1) által megosztott bejegyzés

Antalya déli tartományában, Olymposz városban található Chimera, vagy – ahogy a törökök nevezik – Yanartaş (égő kő). Az öröklángot a hegy szikláiból kiszivárgó metángáz táplálja. Idősebb Plinius, római író és tudományfilozófus szerint ez egy vulkanikus terület, ahol „a láng nem alszik ki sem éjjel, sem nappal”. A legenda szerint az ókorban a tengerészek a földközi-tengeri hajózásuk során a helyes útirány meghatározására használták a természeti jelenséget.

Ahol a szél és a tenger találkozik

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

İZMİR 🇹🇷 (@izmiril) által megosztott bejegyzés

Alaçatı, İzmir tartomány délen fekvő települése, mely szürke falú kőházairól és élénk kék színű ablakairól ismert. A település valamennyi utcája az Égei-tengerhez vezet. Törökország egyik rejtett kincse a város, mely a külföldi és hazai turisták számára is vonzó úti céllá vált. Hatalmas homokos strandjai, kristálytiszta türkizkék vize és az állandó széljárás miatt a széllovasok körében különösen népszerű. Alaçatı azok számára is ideális lehet, akik nyáron egy kisebb városban keresnek szórakozási lehetőségeket.

Korábban börtön, ma múzeum

Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd

A szeldzsukok építette Sinop Fortress Börtön (Sinop Cezaevi) attól vált hírhedté, hogy celláiban sok híres török író is raboskodott, és vetette papírra gondolatait. A fegyház a Fekete-tenger partján, a Sinop-fok felett található, ezért a bezárt emberek mindennapjait még nehezebbé tette a párás, nyirkos levegő, ami miatt még gyufát sem tudtak gyújtani. A nehéz körülmények ellenére sok török zene és vers született a börtön falai között, ami a török kultúrát színesíti. Ma a fogház szabadtéri múzeumként látogatható. A török és a külföldi turisták az intézmény felkeresésekor bepillanthatnak a börtönben sínylődő elítéltek sorsába.

A pillangók tánca

A Pillangó Völgy (Kelebekler Vadisi) Törökország nyugati partján, Fethiyéhez közel található természetvédelmi terület. Az ország egyik legelbűvölőbb természeti csodájaként emlegetik. Amióta védetté nyilvánították a völgyet, és megtiltották az újabb beruházásokat, az ide utazó megcsodálhatja a háborítatlan természet szépségeit, a kristálytiszta kék tengert, felfrissülhet a tiszta levegőn, miközben színes pillangók táncolják körül. A völgy róluk kapta a nevét. A lepkék selymes, puha sálként borítják be a fákat és a sziklákat. Annyira beleolvadnak a környezetükbe, hogy csak akkor lehet észrevenni őket, ha valamelyikük megmozdul és a többi követi.

Halak, legenda és Ábrahám öröksége

Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd
Fényképezte: ktd

Törökország délkeleti részén található Şanlıurfa városa, ezen belül a legnépszerűbb hely a Gölbaşı, amit a város lelkeként is emlegetnek. Gölbaşıban két négyszögletes, ponttyal teli medence, a Balıklı Göl és az Ayn-i Zeliha, két csodaszép mecset, teaházak és kebab éttermek találhatók. Balıklı Gölhöz egy monda is kapcsolódik: Ábrahám próféta szembeszállt a gonosz uralkodóval, Nimród királlyal, aki több helyi lakost is megölt. Tette miatt Nimród máglyán akarta őt elégetni. Tüzet gyújtottak, de Isten a lángokat vízzé, a faágakat halakká változtatta, így mentette meg Ábrahám életét.

Egy szelet mennyország

Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata

Közép-Anatóliában található Kappadókia, mely hírnevét a tündérkéményeknek és a titkos völgynek köszönheti. A paradicsomi környezetet felkeresve belekóstolhatunk Anatólia történelmének egy szeletébe. A vulkanikus táj, a sima sziklák, a buja zöld növényzet, a barlangok, az alagutak és a kanyonok mind arra várnak, hogy felfedezzék őket. A szél és az olvadó hó az évszázadok során érdekes formákat alakított ki a vulkanikus kőzetből. Az egyedülálló jelenséget tündérkéményeknek nevezték el, mert a különféle alakzatok sokasága meseszerű képet alkot. Kappadókia varázslatos tája és az itt található történelmi emlékek kihagyhatatlanok az útitervből.

A természet ajándéka

Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata
Fényképezte: Kollár Kata

A Hierapoliszhoz tartozó Pamukkale (más néven: Pamut kastély, Gyapotvár) a természet ajándéka. Nyugat-Törökországban található, meleg vizű forrásairól és mészkőteraszairól híres. A pihenni, kikapcsolódni vágyók számára kedvelt úti cél. Az ókori Hierapolisz város romjai körül görög időkből származó műemlékek is láthatók. Pamukkale természeti szépségével, a különböző civilizációkból fennmaradt emlékekkel és tündöklően fehér mészkőteraszokkal várja a látogatókat. A környék három termál vizéről híres városa – Sarayköy, Karahayıt és Gölemezli – várja a testi és lelki megújulásra vágyókat.

A kastély, amit sosem foglaltak el

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mardin Tanıtım (@mardinim_city) által megosztott bejegyzés

A Mardini várat, mely Mardin város (Törökország délkeleti részén található) egyik sziklás hegycsúcsára épült, sokáig „Sas Kastélynak” nevezték. A vár otthont adott sok császárnak és királynak, többek között szubar, sumér, babilóniai, mitanni, asszír, perzsa, római, bizánci, omajjád, abbászida, hamdáni, szeldzsuk, artukida, karakojunlu, akkojunlu, szafavida uralkodóknak épp úgy, mint az oszmán szultánnak. i. sz. 330-tól a napimádó Shad Buhari király élt ebben a várban 12 évig, itt próbált felépülni betegségéből. A vár megannyi történetnek, győztes és vesztes csatának volt a szemtanúja, így aki ellátogat ide, betekinthet Mardin környékének történelmébe.

A Kommagéné ókori királyság maradványai

Zeugma ősi városa Gaziantep tartomány Nizip járásában található. Nagy Sándor tábornokai alapították i.e. 300-ban, és Kommagéné négy legnagyobb városának egyike lett. I.e. 64-ben a Római Birodalom fennhatósága alá került, ők nevezték el Zeugmának.
A rómaiak idején hatalmas gazdagságra és dicsőségre tett szert, földrajzi fekvésének köszönhetően a régió legnagyobb kereskedelmi központjainak egyike lett. Mivel a Selyemút mentén helyezkedett el, összeköttetést biztosított Antiókhia (a hellenisztikus világ egyik jelentős városa a mai Törökország és Szíria határvidékén található, a közel 1500 évig virágzó város helyén ma Antakya városa áll) és Kína között. I. sz. 256-ban a szászánidák lerohanták a várost és teljesen megsemmisítették, később pedig egy hatalmas földrengés temette be. A pusztítás és a földrengés miatt a várost hosszú ideig nem sikerült helyreállítani. A legnagyobb kincsre, a gyönyörű mozaikokra csak 1992-ben bukkantak.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kollár Katalin