10 célpont Isztambulban, ha gyerekkel utazunk

Utazni jó, a szabadság érzését is kelti. Gyerekkel utazni? Az is ilyen remek ötlet? Mikor már gyermekekkel kell látogatást tennünk egy városban, akkor bizony kicsit át kell gondolnunk a látogatási célpontjainkat. Ebben a cikkben ahhoz adunk ötleteket, mi az, ami a kisebbek számára is örömet jelent egy isztambuli utazás során.

Minden helyszínről egy-egy képet is közlünk, mely talán meghozza a kedvet a látogatáshoz. A fényképek az adott intézmény oldaláról származnak, és mindegyik alatt megjelöltük a honlapot, hogy az érdeklődők a részletekért felkereshessék azokat.

Rahmi M. Koç Múzeum

A tengerparton, Hasköy kerületben található múzeum mind a felnőttek, mind a gyerekek számára remek szórakozást garantál. A kiállítás nagyon gazdag gyűjteményt tudhat magáénak külön témák köré szervezve: a múltbeli hétköznapi élet, a közlekedés, a távközlés és a média fejlődése, autómodellek és játékok. Még egy valódi tengeralattjáró és egy komp is bejárható a sok-sok valódi, felújított autó mellett. Gyermekek számára szinte naponta rendeznek külön műhelyfoglalkozásokat, hétvégén pedig rendszeresen gyermekprogramok látogathatók.

Belépődíj 16 TL, diákoknak 7 TL. A foglalkozásokért általában különdíjat kell fizetni.

Fontos megjegyezni, hogy nagyon hasonló tárlattal található egy múzeum Isztambulon kívül Ankarában, a vár bejáratával szemben és Cunda-szigeten is.

forrás: rmk-museum.org.tr

Sabancı Múzeum

A Sakıp Sabancı Múzeum külön programot tart fenn a gyermekek kulturális és művészeti oktatására. Iskolás és gyermekcsoportok számára vezetővel kísért látogatásokat szerveznek fix összegért, amely tartalmazza a belépődíjat is. Ezenkívül az időszakos kiállítások idején hétvégenként ingyenes alkotóműhelyeket tartanak az adott tárlat tematikájához kapcsolódóan. Ráadásul a múzeum kertje remek időtöltésre ad lehetőséget az egész család számára.

Teljes árú jegy 30 TL, 10 fős csoport esetén 25 TL, kedvezményes jegy 20 TL. Szerdán a látogatás ingyenes, ráadásul hosszabbított nyitvatartás van 10-20 óra között.

forrás: sakipsabancimuzesi.org

Sadberk Hanım Múzeum

„Irány a múzeum! Kalandozz, tanulj, szórakozz!” néven a múzeum külön programot tart fenn a gyermekek művészeti és kulturális oktatása céljából. A kiállítás Sarıyer kerületben, a tengerparton található. A gyerekek részére archeológiai és művészettörténeti könyveket, továbbá egy iPad alkalmazást is készítettek a kicsik történelmi, archeológiai és művészeti ismereteinek fejlesztésére.

A belépődíjak igen kedvezményesek: felnőtteknek 10 TL, tanároknak és tanulóknak 3 TL.

Hétköznap iskolai látogatásokat és programokat, hétvégén családoknak szervezett foglalkozásokat tartanak korcsoportonként. A 1,5 órás programok 25 TL áron állnak rendelkezésre.

forrás: sadberkhanimmuzesi.org.tr

Pera Múzeum

A múzeum azon kívül, hogy sokféle érdekes dolgot állít ki, igazán szórakoztató művészeti műhelyeket szervez gyerekek részére. Óriásépületek, papírból torta, az élő dinoszauruszok, mókás arcok könyve csak néhány példa erre.

forrás: peramuzesi.org.tr

A Beyoğlu kerületben található múzeum rendszeresen szervez időszakos kiállításokat, és már az épülete is figyelemre méltó. Egy korábbi tárlatról és a múzeumról a Türkinfo oldalain már olvashattak az érdeklődők.

Belépődíj felnőtteknek 20 TL, diákoknak 10 TL, 12 év alattiaknak ingyenes. Egy ún. PERAkart került bevezetésre a rendszeres látogatók számára, mellyel a foglalkozások féláron látogathatók.

Isztambuli Játékmúzeum

Ez ám az igazi gyerekparadicsom! Számtalan országból került összegyűjtésre a rengeteg nosztalgikus érzést keltő játék. A nagyon nagy odafigyeléssel összegyűjtött és jól karbantartott játékok tárlata nagyon fog tetszeni a gyermekeknek, a felnőtteknek pedig egy igazi időutazást jelent.

forrás: istanbuloyuncakmuzesi.com

A múzeum kertjében ihatnak egy kávét a szülők, míg gyermekeik részt vesznek egy számukra szervezett műhelyfoglalkozáson. Origami, fajátékok festése, kerámiák alkotása, amiket mind kipróbálhatnak a kicsik. Rengeteg drámajátékot, meseolvasást, rajzfilmvetítést és egyéb hasonló programot is szerveznek.

A kávézóban reggelizni is lehet, sőt még születésnapokat, illetve egyéb rendezvényeket is szervezhetünk ide.

Belépés díja 13 TL felnőtteknek, 10 TL a diákoknak.

Amíg nincs rá módunk, hogy személyesen ellátogassunk, tegyünk egy 360 fokos virtuális túrát a múzeum oldalán.

Isztambul Modern Művészetek Múzeuma

Figyelemre méltó oktatási programja van a múzeumnak, továbbá ingyenes látogatások, foglalkozások iskolás csoportok részére. Hétvégenként családok számára szerveznek művészeti műhelyeket, melyek festmények, babák és hasonlók készítésére adnak lehetőséget. Természetesen tárlatvezetésen is részt vehetnek a művészettel ismerkedni vágyó gyerekek. Az épület és az időszakos kiállítások is figyelemre méltóvá teszik a múzeumot, egyikről a Türkinfo is hírt adott.

Ráadásul csütörtökönként ingyenesen látogatható a múzeum. Egyéb napokon felnőttek részére 25 TL, diákok és nyugdíjasok számára 14 TL, 12 év alatti gyermekek részére ingyenes.

forrás: istanbulmodern.org

Nezahat Gökyiğit Botanikus Kert

A kapun belépve azonnal nagyon messze érezzük magunkat a várostól. Ataşehir városrész felhőkarcolói között alakították ki a kertet, ahol a legjobb az, hogy a felnőttek és a gyerekek Törökország teljes növénykultúráját megtekinthetik egy helyszínen. A látogatás ingyenes, elhelyeztek azonban egy adománydobozt, melybe 10 TL-t kérnek bedobni. Ezekből az adományokból tartják fenn a kertet, így mindenki számára csak ajánlani tudjuk annak felajánlását.

forrás: ngbb.org.tr

Az 1995-ben alapított kerten belül kisebb elkülönített, ún. szigeteken találhatók a különféle növények. Ali Nihat Gökyiğit úr fogott a vállalkozásba, melyet felesége emlékére nevezett el. Mára már 50 ezer fa és bokor növekszik itt 46 hektáron.

Kelebek Çiftliği, a pillangófarm

Természetkedvelő gyerekek számára egy másik kertet is tudunk ajánlani: a pillangófarmot Isztambul Beykoz kerületében.

A látogatók megnézhetnek egy rövidfilmet, mely minden tudnivalót ismertet a pillangókról, majd ezután elindulnak egy remek sétára, hogy találkozzanak velük. Családi jeggyel is látogatható összesen 80 TL áron, és persze csoportok számára is szervezhető túra.

forrás: istanbulkelebek.com

Paşabahçe üvegműhely

Szintén Beykoz kerületben található az az üvegművészeti műhely, ahol hétvégén gyermekek részére szerveznek alkotóműhelyeket. Megtanulhatnak üveget fújni, üveggyöngyöt készíteni, üvegbe gravírozni vagy üvegmozaik képeket, illetve tányérokat alkotni.

forrás: camocagi.org

Témaparkok

A listán utolsóként említjük, de úgy gondoljuk, minden gyerek kedvencei lehetnek az ún. témaparkok, melyek jellemzően egy-egy bevásárlóközpontban kerültek kialakításra. Persze itt mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, mint a múzeumok esetében. Világvárosról lévén szó, folyamatosan épülnek és nyílnak újabbnál újabb szórakozóhelyek, ahol mind felnőttek, mind gyermekek eltölthetnek egy vagy akár több napot.

KidZania – a felnőttek világába viszi el a 4-14 éves gyerekeket. 60 különböző területen 90 szerepben játszhatnak a kicsik és lehetnek orvosok, tűzoltók, postások és így tovább.

Vialand – egy óriási vidámpark.

Minopolis Şehri – szintén foglalkozásokat próbálhatnak ki a kicsik: építhetnek, orvosok lehetnek, tévébemondóvá válhatnak.

Jurassic Land – egy kalandpark, ahol a dinoszauruszokkal ismerkedhetnek a gyerekek filmeket és modelleket nézegetve.

İstanbul Akvaryum és Sealife – két óriás akvárium, ahol a vízalatti világba látogathatunk.

Snowpark – ahol nyáron is tél van, és szánkózhatunk.

Ötletadó forráscikkek: hurriyet.com.tr és istanbul.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here