Török regények adaptációi a Netflixen

Úgy tűnik, nem akarja a véletlenre bízni a Netflix, hogy milyen történet bontakozik ki filmjeiben. Nem új históriát találnak a forgatókönyvírók, hanem már jól ismert, sikeres regényeket adaptálnak képernyőre.

Ez nem baj, sőt örömhír: talán többen veszik kezükbe a könyvet is, ha megnézték a filmet, és így a török irodalom új olvasókat nyerhet magának.

forrás: kitapyurdu.com

Már láthattuk – én meg is néztem és szerettem is – az Aşıklar Bayramı (Trubadúrok fesztiválja) című filmet, mely hamisítatlan road movie, egy utazás története. Apa és fia kel útra végtelen anatóliai tájakon. Már 25 éve nem találkoztak, és utolsó útjukat járhatják be, miközben megpróbálják feldolgozni évtizedes traumáikat.

A film Kemal Varol azonos című regényének feldolgozása. Különösen jó hír az, hogy azóta a könyv magyarul is megjelent, Schmidt Szonja Emese fordításában, a Napkút kiadó gondozásában Énekmondók ünnepe címen.

Forrás: NAPKÚT KIADÓ KFT

Februárban nem lehet panaszunk amiatt, hogy irodalmi adaptációk nélkül maradnánk, mert kettőt is bemutatnak gyors egymásutánban.

2023. március 3-tól láthatják világszerte az İyi Adamın 10 Günü (Egy jó ember tíz napja) című filmet, mely Mehmet Eroğlu 2020-ban megjelent, azonos című regénye alapján készült.

A „jó ember” egy ügyvéd, aki elvállal egy nyomozást, majd elkezdődik izgalmas, rétegről rétegre kibontakozó utazása, melynek során az életében szerepet játszó nőkkel szembesül. Tisztesség, igazság, törvényesség és bátorság a hívószava, mely jó emberré teszik hősünket.

Én már láttam: hihetetlenül izgalmas történet. A végén pedig megtudjuk, mindenki megváltozhat, és ehhez elég 10 nap.

Hamarosan egy újabb törökországi utazásban vehetünk részt a Biz Kimden Kaçıyorduk Anne? (Anya, mi kitől menekülünk?) című sorozat segítségével. A bemutató időpontja: 2023. március 24.

Perihan Mağden előző könyve (İki Genç Kızın Romanı) kortárs kultregénnyé vált. ) Öt évvel később írta azt a művét, amelyet már 12 országban jelentettek meg és a Netflix filmjének alapjául is szolgált. Szintén road movie, ám ezúttal anya és lánya utazik hotelről hotelre, menekülnek és üldöznek. A regényben egyetlen szereplőknek sincs neve, így olyan, mintha ez bárhol bárkivel megtörténhetne. Az egyetlen név, melyen anyja szólítja lányát: Bambi – a jól ismert őzike után – mert ez a könyv is velük utazik. A történetben egyszerre jelenik meg a hatalmas szeretet és a gyűlölet.

Mivel menekülésük során sok városban fordulnak meg a főszereplők, a forgatások is számtalan helyszínen zajlottak, így azt várom, hogy Törökország számtalan tájára látogathatunk el velük. Bár ez csak díszlet a jó történetek mellett, mégis örömmel utazunk hőseikkel.

Erdem Éva – Türkinfó