A tésztához:
2 pohár liszt (a pohár 2 dl-es)
150 g vaj (vagy margarin)
½ pohár cukor
1 db tojás
reszelt citromhéj (opcionális)
A krémhez:
3 db tojás
½ pohár cukor
2 pohár joghurt
2 cs. vaníliás cukor
¾ pohár tejszín
½ citrom leve
5 ek. liszt
A tetejére:
3-5 db alma (mérettől függően)
A szóráshoz:
porcukor
őrölt fahéj
Először elkészítjük a tésztát. A lisztben elmorzsoljuk a vajat (margarint), összekeverjük a cukorral, majd a tojással együtt gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Az eredeti recept egész tojást írt, én csak a sárgáját gyúrtam bele (omlósabb lesz), a fehérjét a krémhez adtam. Ízlés szerint tehetünk bele kevés reszelt citromhéjat. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kikenünk egy tepsit vajjal (vagy margarinnal). A tésztát lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével beletesszük a tepsibe. Ha nem passzol pontosan, nyugodtan vágjuk le a széleit, vagy toldjuk meg ott, ahol hiányos – kézzel is belenyomkodhatjuk a tésztát. Ezután megszurkáljuk egy villával, majd 15 perc alatt elősütjük. Félretesszük hűlni.
Egy tálban felverjük a tojásokat (a kimaradt fehérjével együtt) a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, a joghurtot és a citromlevet, alaposan elkeverjük. A krémet ráöntjük az elősütött linzer tetejére, majd kirakjuk a hámozott és felszeletelt almával. 180°C-on további 65 percig sütjük.
A kész süteményt érdemes egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetni, jobban összeérnek az ízek. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo