7. rész: Különleges csirkehúslevesek I.
Az ínyencek kedvéért következzen néhány különleges csirkehúsleves recept, ebben a részben is kettő.
Buğdaylı tavuk çorbası (Búzás csirkeleves)
Hozzávalók:
1 pohár étkezési búza
1 egész csirke
12 pohár víz
20 dkg zöldborsó
1 db zeller
1 db sárgarépa
1 szál újhagyma
½ csokor petrezselyem
2 ek paradicsompüré
1 ek olívaolaj
Néhány szem egész bors
A megmosott búzát vízben néhány óra hosszat állni hagyjuk, míg a szemek megduzzadnak. Ezalatt apróra vágjuk a zellert, sárgarépát és az újhagymát. A megtisztított csirkét fazékba tesszük, hozzáadjuk a zöldségeket is. Felöntjük a vízzel, sózzuk, beledobjuk a szemes borsot. Egy órán keresztül főzzük.
A megfőtt csirkét kivesszük a fazékból. A megmaradt léhez adjuk a paradicsompürét, a búzát és a borsót, ezeket majdnem egy órán át főzzük. A csirkehúst lefejtjük a csontokról, lebőrözzük, darabokra szedjük. Az olívaolajjal és a petrezselyemmel együtt a húst is a levesbe tesszük, sózzuk, végezetül összeforraljuk.
Afiyet olsun!
Forrás: yemekgurmesi.net
Sütlü tavuk çorbası (Tejes csirkeleves)
Hozzávalók:
2 db csirkemell
1 pohár tej
2 ek liszt
3 pohár csirkehúslé
1 ek vaj
Paprikapehely, menta, só, petrezselyem
Kezdetként egy liter vízben megfőzzük a csirkemellet. Ezután egy másik edényben felolvasztjuk a vajat, ráhintjük a lisztet, mentát és a pirospaprikát, majd addig pirítjuk, míg az illata nem érződik. Ekkor felöntjük a csirkehúslével, elkeverjük, felforraljuk. Amint felforrt, hozzáadjuk a tejet és megsózzuk, majd újból felforraljuk. Ekkor beletesszük a darabokra szedett csirkehúst, összeforraljuk, végül elzárjuk alatta a tűzhelyet. Egy ideig hagyjuk állni, tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
Afiyet olsun!
Forrás: yemekgurmesi.net
Szegedi Ági / Türkinfo
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 6.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 5.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 4.
Tavuk çorbası, avagy csirkehúsleves, amúgy törökösen 3.