Şekerli poğaça (Cukros pogácsa) – Szegedi Ági

A név ne tévesszen meg senkit, nem édességről van szó. Inkább egy édeskés hamburger zsemléhez hasonlító, sós töltelékkel párosított péksütemény a végeredmény. A tölteléke tetszés szerint variálható.

Hozzávalók:itthoni 1372

2 pohár (2 dl-es) langyos víz (én az egyik pohár vizet tejjel helyettesítettem)
½ cs. friss élesztő (v. 1 cs. instant)
1 pohár étolaj
5 ek kristálycukor
1 ek só
6-6,5 pohár liszt (nekem 6 pohár elég volt, liszt minőségétől függ)

Töltelék:

1 db paradicsom
1 db piros kápia paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
3 szál újhagyma
1 cs. füstölt pulykavirsli (a virsli tetszés szerint változtatható, ebben nincs sertés származék)
2 ek paradicsompüré

Tetejére:

1 db tojás
2 ek étolaj
Mák, vagy tetszés szerinti magvak

Egy tálba öntjük a langyos vizet (tejet), összekeverjük a cukorral és a sóval. Belemorzsoljuk (szórjuk) az élesztőt, meleg helyen felfuttatjuk. Ezután hozzáöntjük az étolajat, majd a lisztet fokozatosan adagolva, puha, ruganyos tésztát dagasztunk. Letakarva langyos helyen kb. egy órán át kelesztjük.

A töltelékhez a megmosott paradicsomot, paprikákat felkockázzuk, az újhagymát és a virslit felkarikázzuk. Kissé megsózzuk, majd összekeverjük 2 ek paradicsompürével. Egy kisebb tálkában felverjük a tojást, majd elkeverjük az étolajjal.itthoni 1366

A megkelt tésztából diónyinál valamivel nagyobb darabokat tépkedünk, kigömbölyítjük, széthúzzuk, belsejükbe egy-egy teáskanálnyit teszünk a töltelékből. Összezárjuk és visszagömbölyítjük a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Hagyjunk helyet köztük, mert még kelnek. Amikor egy tepsi megtelik, langyos helyen még további 20 percig kelesszük.

A cipócskák tetejét megkenjük az olajos tojással, végül meghintjük a tetszés szerinti maggal. 200°-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

Afiyet olsun!

itthoni 1368

Szegedi Ági / Türkinfo