Rejtélyes, péniszfogó szobrot találtak Törökországban

Kép forrása: historia.nationalgeographic.com.es

A 11 ezer éves lelőhely egyesek szerint a világ legrégebbi neolitikus temploma, amely több mint 6 ezer évvel idősebb az egyiptomi piramisoknál és a Stonehenge-nél.

Régészek egy 11 ezer éves szobrot tártak fel, amely egy péniszét szorongató férfit ábrázol. A szobrot a délkelet-törökországi Taş Tepeler régióban található Karahan Tepe-ben találták. A 11 ezer éves lelőhely egyesek szerint a világ legrégebbi neolitikus temploma, amely több mint 6 ezer évvel idősebb az egyiptomi piramisoknál és a Stonehenge-nél.

A szobor egy csontvázszerű férfit ábrázol, aki mindkét kezét a falloszához helyezi, és egy leopárddal díszített padon ül, írja a France24 híre alapján a Business Insider.

Az ilyen szobrok megtalálása nem ritka, „de itt találtunk először falloszt” – mondta a szobrot feltáró Necmi Karul, az Isztambuli Egyetem régésze.

A felfedezés átírhatja a neolitikus kultúráról alkotott ismereteinket. A délkelet-törökországi Germuş-hegységben, a szíriai határ közelében található Karahan Tepe része a Tas Tepe nevű kiterjedt régészeti projektnek, amely egy tucatnyi lelőhelyet foglal magába, köztük az UNESCO világörökség részét képező Gobekli Tepe-t is.

A terület a férfi nemi szervet ábrázoló ábrázolások sokaságáról ismert.

Folytatás

Forrás: rtl-hu