Perdeli ay poğaçası („Függönyös” kifli) – Szegedi Ági

DSC_0757A fantázianév a kifli borításául szolgáló, háló-szerű rétegnek köszönhető.

Hozzávalók:

6-6,5 vizespohár liszt (2dl-es poharat használva mércének)
½ cs friss élesztő
1 vizespohár langyos tej
1 ek. cukor
2 db tojás (az egyiknek a sárgája különválasztva a lekenéshez)
1 török teáspohár olívaolaj v. 10dkg olvasztott margarin
1 tk. só
1 vizespohár langyos víz

A töltelékbe:

3 szál póréhagyma
20 dkg krémfehér sajt
3 ek olaj
Pici só

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A pohár langyos tejben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A margarint, amennyiben nem olívaolajat használunk, felolvasztjuk, langyosra hűtjük. Az élesztős tejet a liszt közepébe öntjük.

Az egyik tojást szétválasztjuk, sárgáját külön kikeverjük, ez kell majd a kenéshez. A többi tojást kissé felverjük a sóval, a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a zsiradékot is, összekeverjük, majd a langyos víz fokozatos adagolásával ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ezt meleg helyen, legalább egy órán át, duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, majd felszeleteljük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, ezen megdinszteljük. Ha a sajtunk nem túl sós, sózzuk is. Amint megpuhul, a tűzről levéve lehűtjük. A sajtot apró kockákra vágjuk, végül a kihűlt póréhagymához keverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és még egyszer átgyúrjuk. Kézzel kis darabkákat tépünk belőle, amiket téglalap alakúra nyújtunk. A téglalapokat hosszában magunk felé tesszük a deszkára. A távolabbi végére egy csíkban ráhelyezzük a tölteléket, majd a tésztát magunk felé ráhajtjuk, ezzel befedve a tölteléket. A két végét is összenyomjuk. A tésztalap másik felét a töltelék vonalára merőlegesen bevagdossuk, végül a tésztát magunk felé hajtva teljesen feltekerjük. Kifli formára hajlítjuk (ezáltal az irdalások mentén szétnyílik a tészta), kikent tepsibe helyezzük őket.

A kiflik tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával, 5-10 percig hagyjuk még kelni őket, majd előmelegített sütőben, kb. 180°-on, pirosra sütjük. A töltelék tetszőlegesen változtatható.

Afiyet olsun!török2014 321

2014-10-16
Szegedi Ági / Türkinfo