30dkg báránycomb
30dkg csirkemell
2tk paprikakrém
Isot paprika (paprikapehely, török boltban kapható)
4ek pekmez (mustméz, török boltban kapható)
4 marék mogyoró
1db gyömbér
1 török teáspohár olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1-2ek nar ekşisi (gránátalma szirup, a balzsamecetre hasonlít, de édesebb – török boltban kapható)
Só, bors
Hurkapálcikák
A mogyorót ledaráljuk, a fokhagymát összezúzzuk, a gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. Egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az olívaolajat, gránátalma szirupot, mustmézet, paprikát, paprikakrémet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A húsokat 2-3cm-es kockákra vágjuk. Beleforgatjuk a pácba és néhány órán át (legjobb egy éjszakára), tetejét lefedve, állni hagyjuk benne. Sütés előtt a hurkapálcikákat beáztatjuk vízbe, hogy ne gyulladhassanak meg. Felváltva felhúzzuk rá a húskockákat, majd a pálcikát középen kettétörjük. Kb. 4 kocka marad egy pálcikán.
A sütés roston az igazi, ennek híján egy enyhén olajozott, bordás serpenyőben, gyakori forgatással is történhet. Amikor a hús már omlós (nem kell hozzá túl sok idő, a bárány is, a csirke is gyorsan sül), tálra rakjuk. Vendégváró falatnak ideális, salátával, vagy körettel is tálalhatjuk.
Afiyet olsun!
2014-06-12
Szegedi Ági /Turkinfó