Mesés szakácskönyv – mesekönyv receptekkel

2019 őszén olyan könyv jelent meg a piacon – angol és török nyelven is –, mely szakácskönyv is és mesekönyv is egyben. Címe: Expat Sofra: Culinary Tales of Foreign Women in Turkey. A cím olyan mély jelentést sűrít magába, hogy egész mondatok kellenek a lefordításához, az alcím pedig hozzátesz ehhez egy történetet is.

Expat – olyan személyt jelent, aki nem a szülőhazájában él.

Sofra – fordíthatnánk egyszerűen asztalnak, de aki picit tud törökül, az tudja, hogy a sofra sokkal több ennél: ételekkel megpakolt, terített asztalt jelent, mellyel a családot vagy a vendégeket várják, hogy együtt költsék el a vacsorájukat.

Az alcím szerint pedig Törökországban élő külföldi nőktől olvashatunk kulináris meséket.

33 külföldi nő egy országban – ez az ország pedig Törökország, melynek ételeit nem csak az ott élő külföldiek, hanem a pár napra turistaként odalátogatók is imádják.

A szerzőpáros Katherine Belliel amerikai író és Francesca Rosa olasz séf. Ők szervezték meg és hozták egy fedőlap alá az amerikai, angol, holland, lengyel, ausztrál, kanadai, ír, olasz és dél-afrikai hölgyek történeteit. Francesca a Le Cordon Bleu Grand Diplome nevű séfiskolában végzett, 15 évet dolgozott az Törökországban ételtervezőként, gasztronómusként és fordítóként. Katherine 12 évet töltött ott angoltanárként. Ők ketten barátok, és másokkal is meg szerették volna osztani az ország és annak ételei iránti rajongásukat.

2005-ben jelent meg az Expat Harem (Külföldiek háreme) című könyv, mely Törökországban élő külföldi asszonyok történeteit tartalmazta (a szerzők Jennifer Gökmen és Anastasia Ashman). Ebben azt mesélték el, hogyan élnek és dolgoznak a nők az országban. A jelenlegi könyv az Expat Harem lábnyomain lépkedett. Felhívást tettek közzé, a jelentkezés egyetlen feltétele pedig az volt, hogy a szerzőnek legalább egy évig Törökországban kellett élnie. Több mint száz író válaszát szűkítették le 33 íróra és történetükre. Mindegyikhez társul egy recept és egy fénykép. Rosa, valamint gasztronómiai szakértelme segített a történetek egyes ételeinek elkészítésében és egyedi receptek létrehozásában. A könyv minden fotója vizuális magyarázatként szolgál, illetve kiegészíti a történetet.

De ez nem csak egy szakácskönyv. A receptek mellett olyan történeteket olvashatunk, amelyeken néha hangosan nevetünk, másokon sírunk, míg olyanok is vannak, melyektől nagyon éhesek leszünk.

Aki szeretne a szerzőkkel megismerkedni, történeteket olvasni, felkeresheti a könyv és a közösség weboldalán olvasható blogot: expatsofra.com.

Forrás: dailysabah.com

Erdem Éva – Türkinfo