Ma ötszázadszorra gyűlnek össze a Szombati Anyák Isztambulban

anyaElőször a kilencvenes évek közepén gyűltek össze és ma, október 25-én ötszázadszorra találkoznak azok az anyák, akiknek gyermekei az elmúlt évtizedekben tűntek el az állam ténykedésének következtében. Nagy tömeg csoportosult – köztük értelmiségiek és politikusok – Isztambul egyik központi kerülete, Beyoğlu egyik terén, a Galatasaray téren.

Melda Onur, a fő ellenzék, a Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője egy Twitter posztban elmondta, hogy Mesnut Yılmaz korábbi miniszterelnök és pártvezér is feltűnt a tüntetések környékén a kilencvenes években, egyben a poszthoz csatolta Yılmaz képét. Később nyilvánvalóvá vált, hogy Yılmaz azért járt arra, hogy a Galatasaray sportklub új elnökére szavazzon, és a tüntetés éppen a Galatasaray Gimnázium épülete előtt zajlott, ami a szavazás helyszíne is volt.

A mérföldkőnek számító gyűlést támogatva a Tudósok a Békéért kezdeményezés is szolidaritásra szólított fel. A kezdeményezés, amely ötven egyetem százötven tudósát gyűjti össze, kiadott egy nyilatkozatot a Szombati Anyákkal szolidaritást vállalva és egyben felszólítva a gyűlésen való részvételre. A nyilatkozat szerint bár az anyák ma ötszázadszorra gyűlnek össze, az eltűnésért felelőssé tehető személyek ügyében még nem történt nyomozás, jóllehet évtizedek teltek el azóta.

Sem a korábbi, sem a jelenleg hivatalban lévők nem nyomoztak és nem ítélték el azokat, akik felelőssé tehetők emberek százainak eltűnéséért. Ráadásul néhányat a felelősök közül még elő is léptettek vagy karriert csináltak – olvasható a nyilatkozatban. A Szombati Anyák hiányzó családtagjaik képét hordozták körbe, akik azután tűntek el, hogy a biztonsági erők őrizetbe vették őket, vagy felderítetlen gyilkosságok áldozatai lettek. A Tudósok a békéért megígérte, hogy figyelemmel kíséri a Szombati Anyák ügyét és elmondja majd történetüket a diákoknak is az egyetemeken.

2013. szeptember 15-én az anyák megkapták az ötödik alkalommal kiosztott Nemzetközi Hrant Dink Díjat, melyet a meggyilkolt török-örmény újságíró, Hrant Dink iránti tiszteletből neveztek el így.

Fordította: Kertész Erika – Türkinfo

2014-10-25
Hürriyet Daily News