1 db cukkini
2 db piros színű (kápia v. kaliforniai) paprika
2 ek olívaolaj (nem extraszűz)
4-5 ek sűrű joghurt (ha török v. görög joghurt nincs a háznál, jól csepegtessük ki)
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 ek vaj + 1 ek olívaolaj
Őrölt pirospaprika
A piros húsú paprikát sütőben, faszenes grillen, vagy roston süssük puhára, kívülről legyen kissé szenes. Ezután tegyük nylonzacskóba, hogy könnyebben meghámozhassuk. Pár perc pihentetés után húzzuk le a héját, vágjuk ketté, magozzuk ki, majd vágjuk vékony csíkokra.
A cukkinit hámozzuk meg, ízlés szerint vékonyan felszeleteljük, vagy ezt is csíkokra vágjuk. Az olívaolajon pirítsuk meg, nem baj, ha nem sül át teljesen. Sózzuk.
A fokhagymát zúzzuk össze, keverjük el a joghurttal, sóval ízesítsük. Egy tálba tesszük a sült zöldségeket, majd nyakon öntjük a fokhagymás joghurttal. Tetejét ízlés szerint paprikaszínnel (melegített vaj és olaj keverékében kioldott pirospaprikával) meglocsolhatjuk. Langyosan vagy hidegen fogyasszuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo