3 db tojás
1 rakis pohár kristálycukor (a pohár 2,25 dl-es)
1 kávéscsészényi tej (a csésze 75 ml-es)
1 kávéscsészényi étolaj
1 teáspohárnyi mazsola (a pohár 1,25 dl-es)
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
2 vizespohár liszt (a pohár 2 dl-es)
1 kk. fahéj
3-4 db alma (mérettől függően)
15 dkg dióbél
A karamellöntethez:
9 ek. kristálycukor
1 tk. ecet
2 dl tejszín
Először elkészítjük a karamellöntetet. Egy edényben karamellizáljuk a cukrot. Hozzáadjuk az ecetet, majd a tejszínt, és alacsony hőfokon, kevergetve mártást főzünk belőle. Félretesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 165°C-ra. Egy tálban felverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleöntjük az olajat és a tejet, tovább habosítjuk, majd apránként beleadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet is. Legvégül hozzákeverjük a megmosott mazsolát is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. Kirakjuk vele a tészta tetejét. Meghintjük fahéjjal, majd betesszük a sütőbe. Kb. 45 percig sütjük (megnyomhatjuk a tetejét – ha már nem serceg, átsült).
A kész tésztalapot hűlni hagyjuk. Ez alatt kissé megpirítjuk a dióbelet. A kihűlt süteményt kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd ráfordítjuk egy tálcára. Felszeleteljük. A tetejét kirakjuk a dióbéllel, legvégül pedig meglocsoljuk a sűrű karamellöntettel.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo