Ismeretlen nyelvű ókori írásra bukkantak

Különleges ókori táblára bukkantak Törökországban, Diyarbakir környékén. A Ziyarettepe nevű ásatási helyszínen talált tábla ismeretlen nyelven készített írást tartalmaz.

A Ziyarettepén talált szöveg megfejtésén jelenleg is dolgoznak a kutatók, az előzetes vizsgálatok Angliában zajlanak. A feltehetően Kr. e. 8. századi leletről a diyarbakiri múzeum igazgatója, Nevin Soyukaya tájékoztatta a Hürriyet török újságot, amelynek weboldalán képek is megtekinthetőek az ókori tábláról.

Ziyarettepe (Zijaret tepe) egy 32 hektáros területen található, közel a Tigris folyóhoz. A telep Kr. e. 1000-700 között, vagyis az újasszír birodalom idején élte fénykorát. Ekkor az asszírok fontos kereskedelmi központja volt Tushan néven. A hadsereg számára szállásul is szolgált, de adminisztratív centrum is volt, hiszen az állami kormányzó palotája is ezen a magaslaton állt. A táblát is itt, a leégett tushani trónteremben találták.

Nem asszír nevek vannak a táblán

A tábla fordításával a Cambridge-i Egyetem kutatója, John MacGinnis foglalkozik. Szerinte asszír ékírásról van szó, amely nagy jelentőségű lehet a történészek számára. A szöveg a kutató szerint női neveket sorol fel, feltehetőleg olyan nőkét, akik egykor Tushanban dolgoztak. Ám a nevek nem asszíriaiak. A Cambridge-i Egyetem kutatója számos közel-keleti nyelvekben jártas kollégájával konzultált, de egyikük sem ismerte fel a nyelvet, amelyen a tábla készült. Nem perzsa, elámi, egyiptomi, arab, héber és nem is arámi nyelvű a tábla. (Az Újasszír Birodalom – amelynek részét képezte Ziyarettepe – köznyelve
fokozatosan az arámi lett a legutolsó időkben.)

MacGinnis feltételezése szerint a nevek alighanem subriaiak voltak – Subria a régió egyik elnevezése volt, mielőtt az asszírok ideértek volna. De az sem kizárt, hogy olyan nőkről van szó, akiket a Zagrosz-hegység területéről telepítettek ide, az asszírok ugyanis több mint hárommillió embert telepítettek át Kemalettin Köroglu, a Marmara Egyetem kutatója szerint. Köroglu úgy véli, hogy a subriai nyelv nem volt igazán jól ismert, és soha nem írtak ezen a nyelven.

A kutató szerint az áttelepített nők az asszír palotában dolgozhattak, ahogy ez másutt is szokás volt az újasszír birodalom idején. MacGinnis a táblán szereplők közül Impane, Ninuaya, Sasimi, Bisunume, Malinayasi és Pinda neveket tudta elolvasni.

Részletek

2012-08-28